EXCLUSIV  TES, moment special la Cotroceni. Andrei Munteanu: S-a spus o replică foarte importantă - video

Iohannis
Iohannis

Klaus Iohannis a decorat, recent, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni, actori ai Teatrului Evreiesc de Stat (TES), pe Cătălina Buzoianu şi pe Ernst Leonhardt.

Teatrul Evreiesc, unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate teatre din România, a împlinit, la 1 august 2018, 70 de ani de activitate ca instituţie de stat, însă acesta are o tradiţie mult mai veche, de peste 142 de ani, şi se leagă de numele celui care a înfiinţat primul teatru evreiesc profesionist din lume, Avram Goldfaden.

Artista Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat, a subliniat că decorarea vine într-un moment aniversar - 70 de ani de existenţă a teatrului ca instituţie de stat.

Regizorul Andrei Munteanu, într-un interviu la DC News, a vorbit despre acest moment important pentru cultura românească.

"Din punctul meu de vedere, la Cotroceni, s-a spus o replică foarte importantă. A zis-o doamna Morgenstern - uneori, unele decorații și strângeri de mână vin prea târziu. Uneori, pentru că printre cei decorați a fost și Rudi Rosenfeld care a murit de curând și nu a putut să se bucure și el de această recunoaștere.

Important este că au fost menționați și colegii de la tehnic care sunt extraordinar de importanți în teatru. Ei sunt practic spatele nostru. Foarte important este că au fost apreciați oamenii care au venit în Teatrul Evreiesc nefiind everei, dar au slujit acest teatru cu devotament ani întregi. Încă un element foarte important, care mi s-a părut demn de luat în seamă: a fost decorată și doamna Mia Leontescu, secretar literar la teatrul nostru care ani de zile, vreo 38, a dus greul acestui teatru, fiind practic singurul secretar literar la un moment dat.

Faptul că Teatrul Evreiesc de Stat are o arhivă cu fotografii, catalogată, aranjată, pregătită oricând pentru a fi utilizată și împrăștiată în lumea largă este meritul doamnei Mia Leontescu. Ea a avut grijă ca totul să fie sistematizat, organizat. Această recunoaștere, care s-a dat teatrului, reprezintă un moment extrem de important. Sper ca și la Centenarul instituției noastre, să fim măcar ca acum, în aceeași formă, la fel de proaspeți, dornici de afirmare, și la fel de bine văzuți în întreaga lume. Nu trebuie să fim modești: teatrul nostru este bine văzut în lume și implicit România este bine văzută. Nu trebuie să suferim de modestie în acest moment. Este o decorație care trebuie primită cu fruntea sus și pieptul înainte”, a zis Andrei Munteanu la DC News.

Iată răspunsul:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel