EXCLUSIV  Teatrul Nottara sărbătoreşte împlinirea a 70 de ani de existenţă: profesionalism, talent, pasiune

În perioada 14-21 mai, Teatrul Nottara, iniţial numit Teatrul Armatei, sărbătoreşte, printr-un mini-festival, împlinirea 70 de ani de existență, de activitate neîntreruptă și de contribuție semnificativă în domeniul cultural. În tot acest timp, artiști de mare valoare, sprijiniți de oamenii din culise și birouri, au creat lumi care au atins sufletul a sute de mii de spectatori. În sălile Teatrului din bd. Magheru s-a plâns, s-a râs, s-a visat și s-a trăit viața într-o clipită.

Sub sloganul „Nottara 70 – mai tânăr ca niciodată”,în cadrul evenimentului se vaprezenta selecția unora dintre cele mai de succes producții ale sale, cărora li se alătură numeroase evenimente conexe. Vor fi 7 zile efervescente, în care se vor evoca și se vor sărbători – cu teatru, muzică și dans – 7 decenii de profesionalism, de talent și pasiune.

Festivalul este prefațat de două evenimente stradale inedite. Scenă va deveni chiar bulevardul Magheru, spațiu-simbol al Bucureștiului. Încă din perioada Teatrului Armatei, acesta a fost parte din arhitectura sălii de spectacol, identificându-se cu spiritul instituției: demnitate, neliniște, tradiție, energie, forfotă, unicitate, punct de interes și de intersecție a mai multor drumuri. Toate ducând spre Teatrul de pe Bulevard…

Astfel, duminică, 7 mai, de la ora 14.00, în fața Teatrului Nottara, foarte talentatul și apreciatul compozitor de muzică de teatru, CÁRI Tibor (pian și muzică originală), alături de dansatorii BACZÓ Tünde și Alin STATE, dar și de violoncelistul SZABÓ J. Attila vă invită la Antonimul venețian (parafrază la volumul faimos al lui Giuseppe Berto). Spectacolul delicat și melancolic, despre dragoste și fermecătoarea Veneție, despre cuvintele nespuse și amăgirile inimii, este programat cu o săptămână înainte de deschiderea micro-festivalului și dă primul gong pe Magheru, cu teatru și dans sub cerul liber. O experiență misterioasă și fermecătoare ca viața însăși, ce nu trebuie ratată.

Acest eveniment va fi coperta pentru marea sărbătoare ce începe duminică, 14 mai. Iar în cea de-a doua zi de spectacole și evenimente dedicate Nottara 70, transformăm bulevardul într-o galerie de povești, eroi, emoții și întâlniri cu trecutul cultural.

Luni, 15 mai, de la ora 17.00, istoria Teatrului Nottara iese în stradă. Trecătorii de pe Magheru vor deveni actori în distribuția unei întâmplări teatrale speciale (concept și coordonator proiect: regizorul Mihai LUNGEANU), fiind întâmpinați în drumul lor de muzică şi personaje de teatru, într-un decor special (scenografia: Victor DIACONU), care-i va face atenți la poveștile Nottara. De-a lungul trotuarului din fața sediului vor fi expuse afișe ale spectacolelor care au marcat existența teatrului, atunci și acum, de la eficientele, robustele și coloratele afișe de literă ale Teatrului Armatei, la viziunea oarecum austeră și unitar cromatică a celor din perioada directoratului lui Horia Lovinescu, până la creativele propuneri vizuale de astăzi, care îmbracă bulevardul. O vizită culturală, neconvențională și pasionantă, prin istoria Nottara, în aer liber. 

„Mai tânăr ca niciodată, Teatrul Nottara sărbătorește! Suntem la primii 70 de ani de teatru, de povești, de amintiri, de spectacole și de miracole împărtășite. Au trecut ca un vis tehnicolor, creat din iubirea, harul și dragul artiștilor, tehnicienilor, oamenilor buni din birouri; vis împlinit prin spectatorii care au făcut posibilă întâlnirea dintre scenă și lume, dar și prin colegii care ne-au fost alături, indiferent de vreme și vremuri.” a declarat Marinela Ţepuş, directorul Teatrului Nottara.

În 1947, într-o fostă arenă de circ din Calea 13 septembrie, Teatrul Armatei își începe activitatea. Apoi, la scurtă vreme, sub conducerea directorului de scenă Al. Finți, se mută în clădirea construită de inginerul-arhitect Liviu Ciulley (tatăl regizorului Liviu Ciulei), din Bulevardul Magheru. În 1960, instituția de cultură iese de sub tutela Armatei și este pus sub egida Consiliului Municipal al Capitalei. Acesta este momentul în care primește un nou nume: Teatrul „C.I. Nottara”, iar noul său director este strălucitul actor George Vraca. Astfel, cu un început aflat sub oblăduirea a doi actori (unul patron spiritual și altul părintele care va reda artiștilor teatrul viu și liber în ciuda presiunilor politice ale perioadei) instituția va rămâne o prezență ce nu poate fi ignorată nici în breaslă, nici în rândul spectatorilor.

Pe scena sa au jucat mari actori ai teatrului românesc (Gilda Marinescu, Margareta Pogonat, Melania Cîrje, George Calboreanu, George Constantin, Ștefan Iordache, Ștefan Radof, Emil Hossu și mulți alții), s-au rostit vorbele unora dintre cei mai importanți autori ai repertoriului național și universal (Shakespeare, Cehov, Eugène Ionesco, Pirandello, Lope de Vega, Horia Lovinescu, I.L. Caragiale), au montat regizori cu dăruire artistică (Vlad Mugur, Dan Micu, George Rafael, Marietta Sadova, Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Sanda Manu) și au construit lumi scenografi remarcabili (Dan Nemțeanu, Mircea Marosin, Tony Gheorghiu, Ion Ipser).  

Vreme de 7 decenii, Teatrul „C.I. Nottara” a vibrat la aplauzele sutelor de mii de spectatori care au râs, au plâns, au visat și au trăit o viață într-o clipită, alături de artiști.

 

 

Program Nottara 70

 

DUMINICĂ, 14 MAI 2017

Ora 18:00, Sala George Constantin

Vestul singuratic de Martin McDonagh

(w670)

Regia: Cristi Juncu

Scenografia: Carmencita Brojboiu

Cu: Florin Piersic jr., Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu, Ioana Calotă / Corina Dragomir

 

Ora 19:00, Sala Horia Lovinescu

Deschiderea minifestivalului

Ora 19:30

Fazanulde Georges Feydeau

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Decorul: Ştefan Caragiu, costumele: Alexandra Mâzgăreanu

Cu: Gabriel Răuţă, Şerban Gomoi, Ştefan Lupu, Alexandru Suciu, Sorina Ştefănescu, Laura Vasiliu, Raluca Gheorghiu, Diana Roman, Ion Haiduc, Crenguţa Hariton, Ioana Calotă, Alexandru Mike Gheorghiu, Vlad Bălan

Ora 22:00, CafeNott

Vedeta de lângă tine

Aniversaţi: Ion Haiduc, Ion Siminie

LUNI, 15 MAI 2017

Ora 16:00, CafeNott

Colocviu

 

Ora 17:00, în faţa Teatrului Nottara

Eveniment stradal

Concept și coordonator proiect: Mihai Lungeanu

 

MARŢI, 16 MAI 2017

Ora 19:00, CafeNott

Cafeneaua cultural-artistică

Conceput şi coordonator proiect: Alexandru Repan

 

MIERCURI, 17 MAI 2017

Ora 19:00, Sala Horia Lovinescu

(w670)

Alcool, pe versurile lui Ion Mureșan

Regia: Mihai Măniuțiu

Muzica: Ada Milea

Coregrafia: Vava Ştefănescu

Cu: Ada Milea, Vava Ștefănescu, Ada Navrot, Crenguţa Hariton, Ioana Calotă, Gabriel Răuţă, Alexandru Jitea, Bobo Burlăcianu, Alexandru Neagu, Vladimir Ivanov

Ora 19:30, Sala George Constantin

Iarna de Jon Fosse

(w670)

Regia: Mihai Măniuțiu

Scenografia: Adrian Damian

Muzica: Mihai Dobre, Ana-Teodora Popa

Coregrafia: Andrea Gavriliu

Cu: Catrinel Dumitrescu, Andi Vasluianu, Andrea Gavriliu, Ştefan Lupu

Ora 22:00, CafeNott

Vedeta de lângă tine

Aniversaţi: Crenguţa Hariton, Mircea Teodorescu, Marian Tița

JOI, 18 MAI 2017

Ora 19:00, Sala Horia Lovinescu

Spectacol-lectură Karamazovii urmat de discuţie cu publicul (perioada de aur a teatrului: binomul  Horia Lovinescu – Dan Micu)

Concept și regie: Alexandru Mâzgăreanu

VINERI, 19 MAI 2017

Ora 19:00, Sala Horia Lovinescu

Efecte colaterale de Alexandru Popa

Regia: Vlad Zamfirescu

Decorul: Ştefan Caragiu, costumele: Bogdan Spătaru

Cu: Gheorghe Ifrim, Vlad Zamfirescu, Alexandru Repan, Dan Bordeianu, Nadiana Sălăgean, Luminiţa Erga, Diana Roman, Ioana Calotă / Laura Vasiliu

Ora 19:30, Sala George Constantin

(w670)

Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavski

Regia: Evghenia Berkovici (Rusia)

Scenografia: Ksenia Sorokina (Rusia)

Cu: Ada Navrot, Ion Grosu, Dani Popescu, Sorin Cociş, Anca Bejenaru, Anda Caropol, Sorina Ştefănescu, Carmen Florescu, Vlad Trifaș, Carmen Lopăzan /Raluca Jugănaru Grosu

Ora 22:00, CafeNott

Vedeta de lângă tine

Aniversaţi: Anca Bejenaru, Costel Lăpușan, Claudiu Romilă

 

SÂMBĂTĂ, 20 MAI 2017

Ora 18:30, Foaier Sala Horia Lovinescu

Lansarea monografiei „Nottara” 70 (autori: Claudia Dimiu și Daria Dimiu)

Lansare album cu fotografii din arhiva Teatrului Nottara

 

Ora 19:00, Sala Horia Lovinescu

Provocări inocentede Maria Lado

Regia: Ljupcho Gyorgievski

Scenografia: Luana Drăgoiescu

Cu: Gheorghe Ifrim, Vlad Zamfirescu, Alexandru Repan, Dan Bordeianu, Nadiana Sălăgean, Luminiţa Erga, Diana Roman, Ioana Calotă / Laura Vasiliu

 

Ora 19:30, Sala George Constantin

Metoda de Jordi Galcéran

Regia: Theodor-Cristian Popescu

Scenografia: Ştefan Caragiu

Cu: Adrian Văncică, Alexandru Jitea, Gabriel Răuţă, Cerasela Iosifescu

Ora 22:00, CafeNott

Vedeta de lângă tine

Aniversaţi: Victoria Cociaș, Sorin Cociş, Ion Dichiseanu

DUMINICĂ, 21 MAI 2017

Ora 17:00, Sala Horia Lovinescu

Aproape împreună de Alan Alyckbourn– avanpremieră

Regia: Felix Alexa

Scenografia: Andrada Chiriac

Cu: Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu, Gabriel Răuţă, Raluca Gheorghiu

 

Ora 19:00, Cercul Militar Naţional

Marele BAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel