EXCLUSIV  Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău, pe scena TNB

În ochii tăi fermecători, un spectacol după Gib Mihăescu
În ochii tăi fermecători, un spectacol după Gib Mihăescu

Pentru a 4-a oară consecutiv pe scena Naţionalului bucureştean, în cadrul Turneului Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău,  Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău va prezenta în zilele de 20, 21 şi 22 ianuarie, la Sala Studio, de la ora 19.00, trei spectacole de succes, unele din cele mai recente producţii, în interpretări şi montări memorabile.


Turneul la Bucureşti se va desfăşura după următorul program:

În 20 ianuarie, puteţi viziona În ochii tăi fermecători, după Gib Mihăescu,  un spectacol despre erotica obsesivă din opera scriitorului, despre contrastul dintre senzual şi spiritual, prezentate în ritm de tangou şi romanţă. Regizorul Alexandru Vasilachi a selectat fragmente sugestive din nuvelele și romanele lui Gib Mihăescu. Titlul spectacolului  este inspirat de un tangou din anii '20, În ochii tăi fermecători de Cristian Vasile. 

 

”În ochii tăi fermecători” aduce pe scenă atmosfera interbelică

 

“Cu această melodie aduc atmosfera acelor ani aici”, afirmă regizorul. Mai mult,  în scenă răsună peste 20 de tangouri și alte melodii de epocă, semnate de virtuozii Jean Moscopol, Cristian Vasile, Titi Botez, majoritatea interpretate live.

Regia: Alexandru Vasilachi, 

Costumele: Eugen Laptedulce. Mişcarea scenică: Dumitru Tanmoşan, Proiecţia video: Valeriu Turea.

 

”În ochii tăi fermecători”, în ritm de tango

 

În distribuţie: Silvia Luca, Petru Hadârcă, Alexandru Leancă, Victor Nofit, Ion Mocanu, Angela Ciobanu, Iurie Negoiţă, Valentin Zorilă, Mihai Zubcu, Iurie Focşa, Igor Babiac, Tinca Gorcenco, Doriana Zubcu, Mihaela Strâmbeanu, Anna Tcacenco, Draga Drumi, Doina Severin, Cornelia Maros – Suveică, Anatol Durbală, Alexandru Pleşca, Ghenadie Gâlcă, Nicu Suveică, Petru Oistric, Iurie Radu, Dumitru Stegărescu.

 

În 21 ianuarie, este programat spectacolul Aveţi ceva de declarat? de Georges Feydeau, o comedie spumoasă despre anonimi, impostori, gelozie, conectată la realităţile cotidiene până la cele mai mici detalii. Un spectacol care nu îţi dă răgaz de gândire, ci doar o uriaşă poftă de râs. O producție teatrală plină de muzică, situaţii haioase și quiproquo-uri voioase, cum n-a văzut Parisul!


”Aveți ceva de declarat”, în regia lui Petru Hadârcă


Aveţi ceva de declarat? Doar bună dispoziţie, bucuria de a trăi! ne încredinţează realizatorii spectacolului.

Regia: Petru Hadârcă 

Scenografia: Adrian Suruceanu. Costume: Lucia Covali. Mişcare scenică: Dumitru Tanmoşan. Muzică originală: Vali Boghean. Versuri: Valeriu Turea.

 

”Aveți ceva de declarat”, o comedie spumoasă

 

Cu: Petru Oistric, Mihaela Strâmbeanu, Anatol Durbală, Doriana Zubcu-Marginean, Emil Gaju, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focşa, Alexandru Pleşca, Ion Mocanu, Angela Ciobanu, Iurie Negoiţă, Draga-Dumitriţa Drumi, Igor Babiac, Olesea Sveclă/Tinka Gorcenco.

Spectacol distins cu Marele Premiu la Festivalul de Comedie de la Galati 2016, precum şi cu premiul pentru cel mai bun  rol secundar acordat actorului Ghenadie  Gâlcă.


”Aveți ceva de declarat”, dragoste, gelozie, impostori...

 

În 22 ianuarie, sunteţi aşteptaţi la Casa Mare, capodopera lui Ion Druţă, spectacol cu o încărcătură poetică profundă. Casa Mare atinge acel colţişor al sufletului unde omul îşi păstrează ce are mai curat şi mai nobil.  Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și spiritului, impactul tehnologizării… Casa Mare reprezintă totodată un simbol al fericirii şi al deznădejdii. Este şi o frumoasă poveste de dragoste; un motiv în plus să nu rataţi spectacolul!

 

”Casa Mare” după Eugen Druță

Regia: Alexandru Cozub

Scenografia: Iurie Matei. Costume: Lucia Covali. Selecţia muzicală: Alexandru Târşu.

În distribuţie: Margareta Pântea, Victor Nofit, Vitalie Rusu, Doina Severin, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Dumitru Stegărescu, Valentin Zorilă, Alexandru Leancă, Angela Ioan-Cărăuş, Nicu Suveică, Cornelia Maros-Suveică, Olga Guţu-Cucu/Ana Tkacenko, Mihaela Damian-Oistric, Mihaela Damian-Oistric, Cornelia Maros-Suveică.

 

"Casa Mare", o frmoasă poveste de dragoste

 

Tot în cadrul acestui turneu, duminică 22 ianuarie, la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB, Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău, va susține Conferința cu titlul Documentele – o putere imbatabilă în fața speculațiilor istorice (Teatrul Național din Chișinău – edificarea unei instituții de cultură românească în temeiul actului Unirii de la 1918).

 

”Casa Mare”, un spectacol despre sufletul omenesc

 

Teatrul Național din Chișinău este opera de cultură realizată în urma Unirii de la 1918. În virtutea unor circumstanțe istorice, Chișinăul a avut șansa de a fi reconectat unui spațiu românesc, în plină efervescență, al mișcărilor culturale animate de ideea coeziunii naționale și a sincronizării la tendințele europene de modernizare.

În intenția de a aduna materiale pentru un muzeu al Teatrului Național la Chișinău, am ajuns la Arhivele Naționale ale României, în fondurile cărora știam că se păstrează mai multe documente care confirmă și ilustrează eforturile de creare și menținere a unei scene românești de anvergură națională. Deși cunoșteam istoria înființării Naționalului basarabean, contactul cu documentele acelor timpuri a avut efectul de a transforma o lume ipotetică, descrisă în studii savante, în una reală, a cărei existență este incontestabilă: da, în perioada interbelică s-au pus bazele instituționale, arhitecturale și estetice ale Teatrului Național din Chișinău! Tezele de sorginte bolșevică, despre înapoierea culturală și despre începutul sovietic al teatrului din Moldova, pe care le vezi cu ochii tăi și le ții în mână: originalul unor documente cu ștampila „România - Teatrul Național din Chișinău” sau cu semnătura unor figuri legendare ale culturii noastre, cum ar fi: Octavian Goga, Victor Eftimiu, George Topârceanu, Nichifor Crainic, Ion Minulescu, Ion Marin Sadoveanu ș.a.”, explică Petru Hadârcă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0