Urmărește emisiunea live


Te trezeşti la 3 dimineaţa? Iată ce înseamnă

Foto: Pexels
Foto: Pexels

De fapt, realitatea este alta: oamenii se trezesc de mai multe ori pe noapte fără să ştie. Nu are legătură cu zgomotele sau cât de întuneric e sau nu e în cameră, nici cu ocultismul. Se întâmplă pentru că avem un ceas interior care ne dă semnale, încă de la ora 3, că organismul urmează să se lanseze într-o nouă zi.

Se crede, în popor, că dacă te trezeşti brusc între 3 şi 3:30 dimineaţa înseamnă că ai fost vizitat de un spirit, bun sau rău. Nu ai primit nicio vizită. E doar reacţia firească a organismului de a pregăti terenul pentru deşteptare sub forma unui proces lent, progresiv şi etapizat astfel încât creierul să nu aibă parte de un şoc la trezire. Iată ce spune, mai exact, știința despre ceea ce s-ar putea afla în spatele acestei experiențe comune nouă tuturor. În timpul unui somn normal pe timp de noapte, neurobiologia noastră atinge un moment culminant în jurul orei 3 sau 4 dimineața. Temperatura corpului începe să crească, dorința de somn se reduce, melatonina, hormonul somnului, atinge cota maximă iar nivelurile de cortizol (un hormon al stresului) cresc pe măsură ce corpul se pregătește să intre într-o nouă zi.

În mod remarcabil, toată această activitate are loc independent de factorii de mediu, cum ar fi lumina zorilor. Natura a decis cu mult timp în urmă că răsăritul și apusul sunt momente atât de importante încât trebuie să fie prezise (de aici și sistemul circadian). În realitate, ne trezim de multe ori în fiecare noapte, iar somnul lent este mai frecvent în a doua jumătate a nopții. Atunci când somnul decurge cum trebuie, pur și simplu nu suntem conștienți de faptul că ne trezim. Însă, dacă adăugăm şi o doză de stres, există mari șanse ca trezirea să devină o stare complet conștientă. Există, de asemenea, o legătură puternică între somn și depresie, deci este important să cereți ajutor de la profesioniști dacă întâmpinați dificultăți legate de somn, potrivit Science Alert.

O altă explicaţie ar fi că fără conexiuni sociale, rămânem singuri în întuneric cu gândurile noastre. Mintea începe automat să caute sau să creeze probleme, să aducă gânduri peste noi şi să ne agite. Iar asta ne dă o stare de alertă falsă. Odată cu răsăritul soarelui, toate problemele de la ora 3 dimineața apar în lumina potrivită. Adevărul este că mintea noastră nu caută o soluție la ora 3 dimineața, ci mai degrabă caută motive de îngrijorare. Sună cumva a autosabotaj?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel