Taxa de protecție. De partid și de stat

srs
srs

O doamna din Cluj este retinuta pentru ca ar fi solicitat si obtinut o taxa de protectie. Doamna lucreaza la stat. La Inspectia Muncii. Dar taxa de protectie s-a dus la PDL. Evenimentul este important din mai multe perspective. Chiar daca el prezinta un scurt circuit in sistemul partidului - stat.

Este o situatie de exceptie. Probabil s-a produs o defectiune in interiorul masinariei PDL. Pentru ca si sefa Inspectiei Muncii, cea care a pretins mita pentru partid, si omul de afaceri “inspectat” si extorcat de bani sunt ai Partidului Democrat Liberal. Poate ca ei fac parte din tabere diferite. Sau poate au un conflict personal. Ori poate cineva de la DNA a gresit si a anchetat ceea ce nu trebuia. Cert este ca doamna cu pricina a fost retinuta.

Este o exceptie care, daca ar fi radiografiata pana la capat, ar putea constitui ceea ce in criminalistica se cheama Modus Operandi Sistem. Cu alte cuvinte, am avea modelul tipic al manierei in care partidul - stat incearca sa acapareze tot si, pe calea coruptiei institutionalizate, sa isi prelungeasca ramanerea la putere.

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. PDL strange, inca de pe acum, la greu si de pretutindeni bani pentru alegerile pe care se straduieste sa le amane in toamna anului viitor printr-o asumare de raspundere. Si cum strange bani? Prin santaj. Sau si prin colectarea taxelor de protectie.

Inspectia Muncii trimite, de regula, controale nu la oameni de afaceri PDL, cum s-a intamplat in acest caz singular, ci la oameni de afaceri care fac parte din alte partide. Acestia descopera nereguli. Neregulile se traduc in procese verbale si apoi in sanctiuni foarte dure. Unele mergand chiar pana la sanctiuni de natura penala. Oamenii de afaceri au tot interesul sa scape. Mai ieftin. Si atunci, daca inspectorii insista, sunt dispusi sa dea mita. Pentru inspectori sau pentru partid.

PDL a organizat mita. Ceva caimac pot lua si inspectorii care, la randul lor, sunt protejati de autoritati. Nu numai cei de la Munca. Morisca se invarte infinit mai repede la ANAF. Unde domnul Sorin Blejnar este colectorul sef. Institutionalizandu-se, taxa de protectie se duce, in cea mai mare parte, la partid. Pentru ca acest sistem putred sa ramana in picioare este nevoie de foarte multi bani, prin care sa fie aiurit la cap electoratul.

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel