Stresul ne afectează starea de sănătate mai mult decât credeam, având impact și asupra încărunțirii sau albirii premature.
Pentru cei mai mulți dintre noi, părul devine cărunt prin pierderea pigmentului, pe măsură ce avansăm în vârstă. De altfel, se pare că și stresul joacă un rol important în acest sens, însă până de curând acest lucru nu a putut fi dovedit pe subiecții umani. Un studiu din 2021, la care au participat 14 voluntari, a pus dovezile pe masă, iar acesta a arătat și faptul că procesul de albire înainte de vreme este reversibil.
Mai mult, se pare că, odată ce oamenii sunt mai puțin supuși stresului, culoarea părului poate reveni - și, deși cercetătorii nu sugerează că încărunțirea legată de vârstă poate fi anulată, aceste descoperiri ne-ar putea învăța ceva despre procesele biologice ale îmbătrânirii.
”Înțelegerea mecanismelor care permit ca firele de păr vechi și gri să revină la stările tinere pigmentate ar putea oferi noi indicii despre maleabilitatea îmbătrânirii umane în general și despre modul în care aceasta este influențată de stres”, a declarat Martin Picard, profesor asociat de medicină comportamentală la Universitatea Columbia, în iunie 2021, scrie Science Alert.
Cei 14 participanți sănătoși la acest studiu aveau vârste cuprinse între 9 și 65 de ani și prezentau deja unele semne de încărunțire sau de albire pe părul lor. Cercetătorii au avut nevoie de doi ani și jumătate pentru a-i recruta, ceea ce vă spune că aceste constatări nu se aplică neapărat la o mare parte a populației.
Folosind un sistem special de scanare, părul voluntarilor a fost analizat pentru a detecta semnele de pierdere a pigmentului. Astfel, pe lângă încărunțirea mai evidentă, scanările au dezvăluit variații foarte mici de culoare, arătând că, odată începută pierderea de pigment, aceasta nu a continuat întotdeauna.
Când au comparat variațiile de culoare cu jurnalele de stres completate de câțiva dintre voluntari - jurnale cu momentele stresante și non-stresante din ultimele 12 luni - cercetătorii au observat o anumită corelație între ciclurile de stres și schimbările în pigmentarea părului la unii dintre participanții la studiu.
”A existat o persoană care a plecat în vacanță, iar cinci fire de păr de pe capul acelei persoane au revenit la culoarea închisă în timpul vacanței, sincronizate în timp”, a spus Picard.
FOTO: Freepik @katemangostar
Cercetătorii au analizat sute de proteine din interiorul firelor de păr, descoperind o legătură între firele de păr alb și mai multe proteine asociate cu mitocondriile - un indicator al consumului de energie și al stresului metabolic. Această legătură a mai fost observată de oamenii de știință și susține ideea că stresul cauzează schimbări în culoarea părului.
Citește și: 6 moduri în care stresul crește riscul de îngrășare. Cum putem să îl limităm
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu