Papa Francisc continuă să se lupte cu o pneumonie severă, iar medicul Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balș, explică metodele de tratament, prevenția și inovațiile medicale esențiale pentru gestionarea acestei afecțiuni.
La aproape trei săptămâni de la internarea sa la spitalul Gemelli din Roma, Papa Francisc continuă să se confrunte cu dificultăți majore din cauza unei pneumonii severe care îi afectează starea de sănătate deja fragilă. În vârstă de 88 de ani, Suveranul Pontif nu a mai fost văzut în public de la momentul internării sale, iar autoritățile Vaticanului nu au oferit detalii despre posibilitatea externării sau despre reluarea activităților sale publice, conform unui raport Reuters.
Recuperarea sa va fi, cel mai probabil, un proces lung și dificil, în ciuda eforturilor medicale. Potrivit specialiștilor care nu sunt implicați în tratamentul său, există multe riscuri asociate stării sale de sănătate. Această boală este considerată de către experți drept cea mai gravă dintre afecțiunile respiratorii cu care s-a confruntat Papa în ultimii ani. În trecut, Suveranul Pontif a trecut printr-o intervenție chirurgicală în tinerețe, când i-a fost îndepărtat un segment dintr-un plămân, din cauza unei pleurezii.
Vaticanul a anunțat că Papa Francisc a avut patru episoade de dificultăți respiratorii începând cu 22 februarie, cel mai recent fiind pe 3 martie, cauzat de o acumulare semnificativă de mucus în plămâni. Acesta a evidențiat o slăbire a forței musculare necesare pentru a elimina secrețiile. Medicii care îl monitorizează s-au arătat optimiști, subliniind că această problemă nu s-a mai repetat de la începutul lunii martie. De asemenea, au menționat că nu s-au mai înregistrat simptome febrile de la 14 februarie și că analizele de sânge au arătat rezultate stabile.
Totuși, starea sa generală, care nu a înregistrat progrese notabile în ultimele trei săptămâni de tratament intensiv, inclusiv administrarea de antibiotice, a ridicat semne de îngrijorare. DC News a discutat în exclusivitate cu Dr. Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș despre starea de sănătate a Papei, metodele de tratare în astfel de cazuri, înțelegerea bolii, prevenția și inovațiile din domeniul medical ce acoperă aceste greutăți.
"Trebuie să înțelegem o chestiune importantă. Contează extrem de mult și la ce fel de pacient apare această problemă medicală. În momentul în care este cineva care are un sistem imunitar deficitar, prin vârstă, prin afecțiunile cronice asociate, pneumonia poate să aibă o evoluție nefavorabilă, exact cum se întâmplă cu orice infecție. Poți să faci gripă, poți să faci viroză, și alte exemple. Dacă este o persoană vulnerabilă prin ceea ce spuneam mai devreme, categoric că va întâmpina probleme. Faptul că a ajuns la excese respiratorii înseamnă că deja s-a ajuns la o pneumonie complicată, care presupune un risc destul de mare ca evoluția să fie nefavorabilă. Sigur, depinde și de tipul de pneumonie în parte. Dacă este o pneumonie bacteriană, atunci este evident că tratamentul cu antibiotice este necesar. Acel tratament trebuie acoperit într-un mod cât mai eficient. Vaccinarea poate fi utilă în anumite cazuri dacă vrei să previi o infecție care dă eventual pneumonia.
Papa Francisc a suferit de o pleurezie în tinerețe. Pleurezia este tot o complicație care, tot așa, apare în cadrul pneumoniei. E o pneumonie foarte complicată care duce ulterior la grave probleme respiratorii. Evident, luând în calcul și acest aspect, lucrurile pot să devină imprevizibile, dar asta nu înseamnă că nu pot exista și evoluții pozitive. Din păcate, dacă ai o anumită vârstă și boli precedente, nu poți să apeși pe un buton și să nu mai ai sistem imunitar cu probleme. Ce poți să faci este să previ. De exemplu, prin vaccinare, acolo unde este posibil. Alt lucru pe care îl poți face este să obții un diagnostic care să fie pus cât mai repede. Dacă am o pneumonie, iar intervenția se face corespunzător, pot să nu ajung la complicații.
În momentul de față există inovații care abordează aceste probleme de sănătate. Medicina a evoluat foarte mult în general. Dacă vorbim de un pacient care este critic, cu o pneumonie severă, care ajunge la terapie intensivă, există posibilități de intervenție precum plămânul artificial. Îl avem și noi în Institutul Matei Balș. Sunt multe lucruri care se pot face, dar nu înseamnă că întotdeauna se poate rezolva problema", a explicat dr. Adrian Marinescu.
CITEȘTE ȘI: Starea de sănătate a Papei Francisc rămâne stabilă. Pontiful transmite un mesaj audio
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News