Sfaturi utile pentru a economisi bani la cumpărături și facturi

Foto Ilustrativ/Pexels Carolina Grabowska
Foto Ilustrativ/Pexels Carolina Grabowska

Atunci când veniturile sunt limitate, este esențial să ținem cheltuielile sub control și să te bazezi pe câteva mici trucuri pentru a economisi.

Cum să economisiți bani cu obiective clare și realiste

Să înveți să economisești nu este dificil, dar este necesar să ai idei foarte clare despre ceea ce vrei să obții cu banii economisiți. Economisirea de bani pentru a putea face față cheltuielilor familiei cu hrana, facturile, chiria sau rata in bancă, este diferită de economisirea banilor pentru a investi în alte proiecte precum călătoriile, cumpărarea unei casesau a unei mașini.

Având în vedere obiectivele tale, poți să iei direcția corectă și să nu irosești banii în mod inutil. După ce ai stabilit scopul pentru care vrei să lași economiile deoparte, trebuie să înțelegi dacă este realist, urmând metoda SMART, concepută de psihologul american Edwin Locke. Dacă un obiectiv este specific, măsurabil, de încredere, relevant și programat, atunci înseamnă că este realizabil și te poți pune la treabă pentru a economisi.

Desigur, economiile variază de la persoană la persoană, în funcție de venit și stil de viață.

Pentru a economisi bani, planificarea financiară este importantă

Nu puteți economisi fără planificare financiară, care vă permite să vă monitorizați veniturile și cheltuielile și să stabiliți un plafon pentru cheltuieli și un obiectiv de economii. Puteți începe cu un obiectiv minim pe termen scurt, economisind o sumă mică pe săptămână, astfel este mai ușor să obțineți rezultatul așteptat. Chiar și câțiva lei pe săptămână pot ajuta la acumularea unei sume mici pentru a fi folosită pentru un eveniment neașteptat.

Unele cheltuieli nu pot fi evitate, în special cele legate de locuință, transport sau medicamente. Cunoașterea sumei cheltuielilor fixe vă permite să aveți finanțele sub control și să nu vă găsiți fără bani pentru o rată sau un impozit de plătit.

Poate părea banal, dar în fiecare zi poți lucra pentru a economisi niște bani, chiar și doar câțiva lei. Păstrarea facturilor și a chitanțelor, împărțirea lor pe categorii, vă permite să înțelegeți care sunt cheltuielile care cântăresc mai mult bugetul. În cazul în care taxele pentru utilități prin cont curent sunt active, din secțiunea de home banking este deja posibil să aveți împărțite pe categorii toate cheltuielile, inclusiv reîncărcările telefonice și plățile efectuate cu cardul. La sfârșitul lunii va fi clar care cheltuieli au cel mai mare impact asupra bugetului și care pot fi evitate, conform unui articol al QuiFinanza.

Sfaturi pentru a economisi în fiecare zi la cumpărături alimentare

Cea mai mare greutate în bugetul oricărei familii este cea dedicată consumului de alimente. Pentru a economisi alimente nu este necesar să postești sau să mori de foame, trebuie doar să urmezi câteva mici trucuri pentru a reduce prea multe cheltuieli.

Înainte de a ieși la cumpărături, este foarte util să planificați mesele pentru întreaga săptămână, chiar dacă doar pentru scurt timp. Planificând mesele acasă, la birou sau orice prânz sau cină afară, nu există riscul de a cumpăra alimente care nu vor fi consumate.

Evită, de asemenea, să fii tentat de oferte sau pachete de alimente gata de consum pentru a nu umple coșul de cumpărături cu junk food.

Realizarea unei liste de cumpărături este o altă modalitate de a cumpăra doar cele esențiale și de a nu lua acasă alimente sau produse inutile.

Intrarea în supermarket cu stomacul plin te ajută să eviți tentația de a sparge rafturile, cumpărând alimente care nu sunt necesare. Când faceți cumpărături, calcularea aproximativă a sumei pe care o cheltuiți în cap vă poate ajuta să vă mențineți chitanța sub control.Cumpărăturile ținând mereu cu ochii pe oferte, reduceri și promoții în curs, chiar și în diferite supermarketuri, îți permit să economisești mulți bani la sfârșitul lunii.

O altă modalitate de a economisi la cumpărături este să nu mănânci la cantină sau în barul de sub birou, ci să-ți aduci propriul prânz. Desigur, și ieșirea la cină ar trebui redusă sau eliminată complet.

Cum să economisești bani la facturi

Banii destinați utilităților este și una dintre cele mai importante elemente din lista cheltuielilor gospodăriei. Astăzi piața este parțial liberalizată și vă permite să alegeți cel mai convenabil furnizor.

Pentru a economisi la facturi, primul lucru de făcut este să compari diferitele propuneri și să alegi pe cea mai potrivită nevoilor tale. Ofertele variază de la o companie la alta chiar și de-a lungul timpului, astfel încât să poți schimba furnizorul ori de câte ori găsești unul cu o rată mai bună.

Nu lăsați prizele dispozitivelor care nu sunt în uz: computere, încărcătoare de telefoane mobile, televizoare și aparate care nu sunt în uz.

Coborârea termostatului de încălzire chiar și cu doar un grad vă permite să obțineți economii considerabile la sfârșitul anului.

Verificarea închiderii ferestrelor prin astuparea oricăror curenti de aer ajută la menținerea casei mai calde și cu mai puține pierderi de energie.

Dacă telefonul fix nu este folosit, puteți lua în considerare rezilierea contractului și realizarea unuia doar pentru linia de internet.

Dacă petreci mult timp departe de casă și nu folosești abonamentul TV cu plată, este inutil să aștepți timpul disponibil, mai bine să anulezi imediat. Pentru a economisi bani, poate fi util să se evalueze și posibilitatea instalării panourilor fotovoltaice, profitând și de stimulente și scutiri fiscale dedicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel