Secundele care fac diferența dintre învingători și învinși

Pe nemți să nu-i consideri învinși decât după ce-i vezi urcați în autocar, spune o vorbă celebră.

Vineri seara, la Praga, s-a disputat Supercupa Europei. Combatante: câștigătoarea Europa League, Chelsea Londra, și deținătoarea Champions League, Bayern Munchen.

Însă acest meci nu a fost așteptat de microbiști pentru a le vedea pe Chelsea și Bayern înfruntându-se, sau pentru a vedea o nouă confruntare între nemți și englezi. Au contat și aceste aspecte, dar mai puțin. Supercupa Europei 2013 s-a transformat într-un nou duel Guardiola vs. Mourinho, primul de după plecările celor doi de la Barcelona, respectiv Real Madrid. O nouă partidă de șah între cei doi mari antrenori. De data asta, însă, cu alte piese decât cele din El Clasico.

Mourinho s-a întors la Chelsea, înlocuindu-l pe Rafa Benitez, în timp ce Guardiola a revenit pe bancă după o perioadă de pauză. Și ce revenire: la echipa care în sezonul precedent a dominat fotbalul din țara sa și de pe bătrânul continent. Bavarezii au câștigat, în sezonul 2012-2013, supercupa, cupa și campionatul din Germania, plus trofeul Champions League, după o finală împotriva conaționalilor de la Borussia Dortmund.

Iar meciul de vineri seara a confirmat așteptările, oferind un spectacol cum rar poate fi văzut pe un teren de fotbal și un deznodământ la care doar nemții mai sperau și se mai așteptau cu câteva secunde înainte de final. Nemții plus Guardiola... . O răzbunare perfectă pentru Bayern Munchen în fața fotbalului britanic, după finala de Champions League pierdută dramatic, în 1999, împotriva celor de la Manchester United, cu două goluri primite în ultimele minute.

Chelsea, starturi bune, final prost

Revenirea antrenorului portughez la Chelsea și-a pus repede amprenta asupra jocului londonezilor, care, încă din primele minute s-au mulțumit să se apere, replicând cu acțiuni de contraatac devastatoare, purtate de jucători rapizi și tehnici, precum Schurrle, Oscar, Hazard sau Torres. Iar după numai opt minute, Mourinho i-a dat primul "șah" lui Guardiola.

Hazard "croșetează" prin apărarea adversă, îl deschide pe Schurrle în flancul drept, iar acesta centrează ideal pentru Torres, care șutează din prima, fără speranțe pentru Neuer. Mingea șterge bara și scutură plasa porții. 1-0, londonezii revin în defensivă, iar până la pauză tabela rămâne intactă.

La reluare, Ribery își amintește de premiul primit cu numai o seară înainte, de cel mai bun fotbalist al Europei, și îl învinge pe Cech cu un șut din marginea careului, după ce în prima repriză tentativele sale eșuaseră de mai multe ori.

Cu cinci minute înainte de final, Ramires vede al doilea galben și este eliminat. 1-1 după 90 de minute, și se intră în prelungiri, unde bavarezii beneficiază de avantajul omului în plus.

Dar, ca un deja vu, Chelsea fură din nou startul, iar Hazard face 2-1 în minutul 93. Portughezul îi dă din nou "șah" spaniolului.

Urmează atacuri furibunde la poarta londonezilor, cu "regele" Cech în zi mare, de netrecut. Trec minutele și Chelsea e tot mai aproape de trofeu. Mourinho e tot mai aproape de "mat" la Guardiola. Arbitrul de rezervă arată un minut de prelungire peste cele 120. Atacurile curg la poarta lui Cech, care e din bară în bară, exasperându-și adversarii. Minutul 120 și 46 de secunde: Bayern mai încearcă o dată. Londonezii, cu Mourinho în frunte, cer disperați fluierul de final. Mâinile flutură în aer, pentru a-l determina pe central să pună capăt meciului.

Bavarezii își văd de treabă. Mai aruncă o minge în careu. Fundașii lui Chelsea, prea ocupați să protesteze, greșesc, iar Javi Marinez se trezește cu mingea la picior, la câțiva metri de poartă, de unde îndeplinește o simplă formalitate și o împinge în plasă. E 2-2 și Guardiola trăiește.

La penalty-uri, băieții săi sunt mai lucizi și îl înving pe rând pe Cech, în timp ce tânărul Lukaku, copleșit de miză, ratează și trimite pentru prima dată Supercupa Europei în Germania. Guardiola îi dă direct "mat" lui Mourinho, și câștigă al treilea trofeul de supercampion al Europei ca antrenor, în timp ce tehnicianul portughez încă așteaptă șă obțină acest titlu pentru prima dată. De data asta a fost aproape, extrem de aproape. Timp de peste 120 de minute a fost acolo, a sperat. L-au despărțit însă numai câteva secunde... . Secundele care fac diferența dintre învingători și învinși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel