Secretele celei mai bune diete pentru memorie. Dieta „minții” reduce riscul de Alzheimer cu până la 53%

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Când vine vorba de a-ți păstra memoria ascuțită, este mai bine să previi decât să vindeci, susțin medicii. 

„În loc să aștepți ca modificările de memorie să apară sau să se agraveze, te încurajez să fii proactiv”, spune Sandra Darling, de la Cleveland Clinic Wellness Institute.

"Provocați-vă corpul și creierul în moduri noi. Încearcați câteva activități noi. Stați liniștit și meditați în fiecare zi. Respirați adânc. Apoi ieșiți pe afară și destindeți-vă puțin. Acestea sunt ordinele doctorului!", a continuat Darling.

Memoria și concentrarea sunt strâns legate, spun experții. „Pentru majoritatea oamenilor, nu este o problemă de memorie în sine, dar este mai degrabă o problemă de concentrare sau de organizare în care nu primesc informațiile inițial sau nu le procesează corect din prima”, spune neuropsihologul Aaron Bonner-Jackson.

 „Ei consideră că au o problemă de memorie când, de fapt, problemele de concentrare sau organizare reprezintă problema de bază.”


Încercați dieta „minții”

Dieta Minții (MIND diet) a fost dezvoltată de cercetători care au descoperit că o dietă care se concentrează pe legume cu frunze verzi, pește și fructe de pădure poate reduce riscul de Alzheimer cu până la 53%. 

„Peștii mănâncă fitoplancton, care este bogat în nutrienți care reduc inflamația în creier și în corp”, potrivit Roxannei B. Sukol, de la Cleveland Clinic Lerner College of Medicine. 

„Măncați proteine ​​de cea mai înaltă calitate, chiar dacă asta înseamnă mai puține proteine ​​animale în general. Cantități mici de unt de înaltă calitate sunt în regulă uneori.” 

„Dar evitați margarina și produsele făcute cu uleiuri de soia, porumb sau semințe de bumbac, toate fiind foarte bogate în acizi grași omega-6 proinflamatori", a continuat Sukol.

Importanța somnului

Lipsa somnului poate afecta memoria, avertizează medicii. „Eu numesc privarea de somn, fie că este vorba de apnee de somn sau de privarea de somn intenționată, un ucigaș cognitiv”, spune Marwan Sabbagh, director al Clinicii Cleveland Lou Ruvo Center for Brain Health. 

„Știm că persoanele cu privare de somn au scoruri cognitive mai slabe și că îmbunătățirea somnului vă poate ajuta.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel