EXCLUSIV  Se intervine asupra sexului copilului, în pântec. Avertisment după un raport din SUA. Dr. Viorica Rădoi: Dacă nu e trecut ceva undeva, practic informaţia nu există, nu?

Fotografie de la Andre Furtado, Pexels
Fotografie de la Andre Furtado, Pexels

Dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală și coordonatorul centrului de genetică medicală al Spitalului Clinic SANADOR, a vorbit despre problemele la nivel global în ceea ce priveşte schimbarea de sex încă dinainte de naştere. 

Discuţia a pornit de la modalitatea în care se realizează testele genetice. 

"Cel mai simplu ar fi să luăm o probă fie de salivă, fie raclaj la nivelul mucoasei bucale, total neinvaziv, fără niciun fel de problemă. E la fel de informativ ca testul de sânge. 

Dar cel mai folosit este testul de sânge, într-adevăr. Se recoltează probe, se duc la laborator. De preferat este să se spună exact ce se caută sau să se dea într-o fişă clinică date legate de manifestările pacientului sau despre motivul pentru care face testul. Toate informaţiile astea sunt obligatorii. 

Nicăieri în lume nu se face test genetic, fie el suportat de asigurări sau nu, fără consult genetic pretestare. Pentru că trebuie să îi spui pacientului ce test faci, medicul genetician alege testul optim, ce obţii de la test, etc. Spre exemplu, cum sunt testele astea prenatale extrem de sofisticate, sunt părinţi care au impresia că dacă îl fac vor afla şi ce va fi copilul când va fi mare. N-avem aşa ceva! 

De obicei, viaţa bate filmul. Nu e chiar aşa, şi nici nu cred că e foarte ok să ajungem aşa, pentru că mergem spre alte zone", a declarat dr. Viorica Rădoi. 

Multe ţări în care se schimbă sexul copilului 

"De când cu testele astea prenatale începe să se schimbe raportul sexelor, şi nu neapărat în ţări precum China sau India, ci în foarte multe ţări pe care le considerăm foarte civilizate. Nu e permis, din punct de vedere legal, să alegi sexul copilului, doar că există foarte multe situaţii unde se găsesc soluţii ocolitoare. Nu legal, dar... Dacă nu e oficial trecut ceva undeva, practic informaţia nu există, nu? Şi asta să ştiţi că nu o spun ca o bârfă. Am fost la un congres european de genetică, unde venise un medic din SUA care povestea că s-au născut mai mulţi băieţi decât fete.

Statistica nu minte. Ea a prezentat o lucrare, la un congres european, ca un semnal de alarmă. Că în ciuda faptului că nu e voie, lucrurile se întâmplă", a concluzionat specialistul.  

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel