Scutece toxice: 90% dintre sugari sunt expuși la contaminări ”foarte grave”

Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels

Absorbantele pentru femei și alte produse de igienă realizate din aceleași materiale reprezintă, de asemenea, un pericol, au avertizat ONG-urile, solicitând UE noi reguli.

Din cauza scutecelor vândute în toată Europa, 90% dintre bebelușii europeni s-au trezit expuși unei contaminări chimice care implică riscul de a dezvolta ”boli potențial foarte grave” în timpul vieții.

Asta este alarma trasă de 21 de ONG-uri care au scris către Comisia Europeană să denunțe consecințele asupra sănătății copiilor care ”ar putea fi ireversibile”.

De aici și solicitarea de ”interzicere a substanțelor chimice”: Produsele de igienă menstruală și alte tipuri care sunt fabricate din aceleași materiale reprezintă, de asemenea, un pericol”, au denunţat activiştii.

Alarma provine dintr-un studiu realizat în 2019 de ASES, agenția franceză pentru securitatea alimentară, a mediului și a sănătății la locul de muncă.

38 de substanțe chimice descoperite în cele mai vândute scutece

Cercetătorii transalpini au testat cele mai bine vândute mărci de scutece de unică folosință și au descoperit 38 de substanțe chimice ”de risc foarte grav”, precum formaldehida, 10 tipuri de hidrocarburi aromatice policiclice și alte substanțe clasificate, la diferite niveluri, cancerigene pentru om, dar și capabile de declanșare a reacțiilor alergice cutanate, potrivit Europa Today.

În lumina studiului, agenția franceză a estimat că peste 14 milioane de copii europeni ar putea suferi de ”boli potențial foarte grave, variabile și latente, care le afectează calitatea vieții în timpul existenței lor”, precum ”cancere, suspectarea unei întreruperi a sistemului endocrin, efectele substanțelor reprotoxice”.

ANSES a repetat apoi testele  în 2020 și a găsit doar una dintre substanțele chimice periculoase încă prezente în scutece, și anume formaldehida, care este încă clasificată drept cancerigen.

Dar contaminarea cu alte substanțe ar putea reveni în curând la scutece, s-au plâns ONG-urile cerând UE să limiteze strict substanțele chimice cu noi reguli.

Cu toate acestea, Agenția Europeană pentru Produse Chimice, deși recunoaște potențialele riscuri și că substanțele investigate nu ar trebui să fie prezente, a spus că cercetătorii francezi nu au demonstrat în mod adecvat un risc pentru copii.

”Presiunea franceză a forțat companiile să își curețe produsele, demonstrând că este perfect posibil. Dar de îndată ce inspectorii vor pleca, problema s-ar putea repeta”, s-a plâns Dolores Romano, director adjunct al rețelei de ONG-uri Biroul European de Mediu.

”De aceea este nevoie de o lege”, a adăugat ea. ”Comisia s-a angajat recent să protejeze copiii de pericolele chimice. Ar trebui să ia în serios această amenințare cu scutecele, să nu mai piardă timpul și să elimine scutecele toxice”, a concluzionat activistul.

Citește și: 

Femeia gravidă mănâncă pentru doi - adevărat sau fals? Medicul Doru Herghelegiu: Natura s-a gândit și la aspectul acesta

Întrebat, într-un interviu pentru DCNews și DCMedical, dacă o femeie însărcinată mănâncă pentru doi, medicul Doru Herghelegiu a oferit următorul răspuns: „Nu. În primul trimestru, dimpotrivă, multe au de suferit. (...) În trimestrul 2, trimestrul 3, pofta de mâncare le revine. În general, gravidele nu au nevoie de o alimentație mult mai bogată în calorii, pentru că, pe parcursul sarcinii, toți hormonii de sarcină fac ca tranzitul intestinal să fie mult mai lent și procesarea alimentelor este mult mai bună. Femeia așa a fost construită: extrage mai multe calorii, mai multe principii alimentare din alimente, lucrul acesta fiind guvernat de către hormonii placentari. Natura s-a gândit la aspectul acesta.”

„Deci, nu trebuie să mănânce mult mai mult, dar să aibă un aport de vitamine, minerale, fier”, a subliniat medicul.

„Există pilule speciale care se iau pe parcursul sarcinii. O singură pilulă este suficientă pentru a-i da un supliment de vitamine, minerale, fier, tot ceea ce este necesar în sarcină. În rest, regimul alimentar trebuie să fie ca înainte. Aceleași obiceiuri alimentare. Nu trebuie să mănânce mai mult pentru că oricum există tendință la îngrășare”, a spus Doru Herghelegiu în cadrul interviului. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel