EXCLUSIV  Scandal Chirica-Dragnea. Scrisoare din organizația Iași: Cine a început?

Ion Voicu / 17 feb 2017 / 14:23
Salveaza PDF Print Comentarii

Primarul de Iași, Mihai Chirica, a lansat mai multe critici la adresa conducerii PSD și a Executivului, după izbucnirea protestelor legate de OUG 13. Ulterior, Chirica a dat publicității o scrisoare deschisă pentru Sorin Grindeanu, în care susține că Iașiul a fost ignorat de Capitală în ceea ce privește alocările bugetare și cere o reprezentare mai bună a regiunii Nord-Est în planurile de dezvoltare.

Cum se leagă cele două planuri de atac ale primarului de Iași? Mai mulți membri PSD Iași au explicat pentru DCNews cum este perceput scandalul la nivelul organizației locale.

La solicitarea DCNews, aceștia ne-au trimis o scrisoare deschisă, menționând că preferă să nu-și facă publică identitatea până la tranșarea situației în organizație.

”Vă scriem ca să încercăm lămurirea situației din organizația Iași a PSD. Opinia publică are dreptul să știe că lucrurile sunt complicate: pe de o parte este o stare de nemulțumire între membri, pe motivul reprezentării în structurile Executivului, dar și a finanțării județului. Pe de altă parte, trebuie precizate cauzele, mai ales că starea de nemulțumire este invocată într-o scrisoare deschisă pentru Liviu Dragnea, scrisă de către dl. primar Chirica, șeful organizației județene Iași. Ori, cel puțin din perspectiva cronologiei lucrurile par a se fi derulat invers.

Nouă ni s-a spus ca au fost negociate 3 posturi de secretari de stat pentru organizație. Am stat liniştiţi cu toţii dar între timp posturile respective se ocupau unul câte unul iar nouă nu ni se dădea nici o explicaţie în acest sens. Ulterior s-a spus că vor fi duse CV-urile celor din Iași la București de către dl. primar Constantin Chirica la Bucureşti. A doua zi, însă, în locul domnului primar a plecat preşedintele Consiliului Judeţean, referitor la care, nu avem încredere că a dus CV-urile unde trebuia. Săptămânile următoare nu s-a mai discutat nimic,  n-am primit nicio comunicare de la primar, șeful organizației Iaşi, nici de la PSD Bucureşti. Iar dl. primar evita orice discuţie legată de acest aspect. Între timp, toate posturile de secretari de stat s-au ocupat, iar scandalul declaraţiilor dlui primar la adresa conducerii centrale a partidului s-a amplificat.

Dl. Varujan Vosganian, de la ALDE,  a pus în discuţie problema reprezentării Iaşului ca Centru Universitar şi a Moldovei, ca regiune, în Guvern, într-o discuţie cu dl. Dragnea, dar se pare că acesta din urmă se pare că nu a vrut să audă nimic legat de Iaşi. Şi, în acest mod, a rămas Iaşul fără nici o reprezentare în eşaloanele Guvernului şi cu un buget nesemnificativ, ceea ce va crea un impediment major în dezvoltarea viitoare a oraşului şi realizarea obiectivelor de infrastructură.

La PSD Iaşi se fac şedinţe de susţinere a primarului Chirica, dar pe de altă parte 52 de primari din Judeţ au votat pentru demiterea sa de la conducerea PSD Iaşi. Săptămâna viitoare se va tranşa problema într-un sens sau în altul. Greu de spus care a fost motivul real al declaraţiilor făcute de primar. Dl. Chirică le justifică prin lipsa de audienţă pe care a avut-o la nivelul central al PSD, dar noi credem că, de fapt, succesiunea evenimentelor a fost inversă: lipsa de audienţă a Iașiului la conducerea PSD și a guvernului a fost consecinţa declaraţiilor dlui Chirica ! Dânsul a inversat cronologia faptelor.

De aceea, credem că ar fi nevoie de o clarificare pe care conducerea centrală să o facă, să discute direct cu organizația noastră, pentru că membrii  simpli nu vor să se angajeze în dispute cu conducerea locală, care să fie speculate de presa ostilă, dar nici nu au suficiente informații care să îi ajute să înțeleagă evoluția lucrurilor”.

VOTEAZA ARTICOLUL

STIRE RECOMANDATA

Timbrul de mediu, înlocuit. Daniel Constantin: Va fi un sistem modern

Bogdan Bolojan / 21 feb, 14:23

timbru_de_mediu

ECONOMIE

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a anunţat marţi că autorităţile vor prezenta, în perioada următoare, o alternativă la Timbrul de mediu, despre care oficialul a menţionat că va fi "un sistem modern, european pe care l-am gândit, astfel încât să fie toată lumea mulţumită şi să ne atingem obiectivele de mediu". 

Tratamentul care te scapă de migrene

Diana Popescu / 21 feb, 13:31

Array ( [id] => 533396 [title] => Tratamentul care te scapă de migrene [supratitle] => [description] =>

Un studiu, publicat în jurnalul medical JAMA, arată că acupunctura ajută la reducerea frecvenței migrenelor și chiar le poate preveni. După 22 de săptămâni de tratament cu acupunctură de cinci ori pe săptămână, participanții la studiu au spus că frecvența migrenelor s-a redus de la 4,8 pe lună la 3 pe lună, fără niciun efect advers, relatează CNN.

[title_homepage] => Tratamentul care te scapă de migrene. STUDIU [description_homepage] => [title_rss] => [description_rss] => [title_tpu] => [content] =>

Cercetarea oamenilor de știință chinezi s-a fundamentat pe mai multe studii mai mici și a analizat modul în care terapia cu acupunctură făcută corect, prin comparație cu cea aplicată în mod greșit ajută la reducerea migrenelor în cazul persoanelor care s-au confruntat cu această problemă pentru cel puțin un an.

Persoanele participante la studiu au fost împărțite în două grupuri. Primul grup a primit tratament real cu acupunctură în patru puncte alese de experți. Al doilea grup nu a primit tratament real, iar punctele în care au fost introduse acele au fost special alese pentru a evita reducerea durerii. După 22 de săptămâni de tratament de cinci ori pe săptămână, pacienții din primul grup au spus că frecvența migrenelor s-a redus de la 4,8 pe lună la 3 pe lună, fără niciun efect advers.

Mai mult decât o durere de cap

În mod normal, o durere de cap ar trebui să treacă cu o pastilă obișnuită și câteva momente de liniște. Însă, în cazul migrenelor durerea este atât de puternică încât persoana în cauză nu mai poate face altceva, durerea nu trece cu medicamentele obișnuite și poate dura mai multe zile la rând.

Nu se știu foarte multe despre migrene, de aceea studiile în această zonă sunt foarte valoroase. Ceea ce se cunoaște însă este faptul că migrenele reprezintă o stare anormală a creierului în care acesta devine hiperexcitabil la stimuli. Durerea este intensă și poate dura ore sau chiar zile.

De asemenea, există studii care arată că migrenele se transmit genetic.

De multe ori oamenii nu își dau seama că există un istoric de migrene în familie. Mulți oameni nu își dau seama că suferă de această problemă, nu au un diagnostic în acest sens. Medicamente pentru prevenirea migrenelor există, dar nu sunt neapărat eficiente pentru toți pacienții și au efecte adverse puternice, a explicat medicul Amy Gelfand, asistent universitar de neurologie la Universitatea din California.

Ce declanșează migrenele?

Alcoolul și mai multe feluri de mâncare pot declanșa dureri de cap. Un studiu din 2014 a descoperit că persoanele care suferă de migrene în mod normal sunt mai predispuse să aibă migrene atunci când sunt mahmure, decât persoanele care nu au această problemă în general. Sulfiții din vin sunt cei care provoacă durerile de cap.

De asemenea, conservanții precum nitrații, care se găsesc în carnea procesată pot declanșa migrene. Aditivul se mai găsește și în crenvuști, șuncă și cârnați.  Mai mult, persoanele care au o sensibilitate la cofeină pot descoperi că alimentele care au un grad ridicat de cofeină le declanșează migrenele.

Experții sfătuiesc persoanele care suferă de această boală să țină un jurnal în care să monitorizeze tot ce mănâncă și cum se simt după.

Bolnavii recurg la tratamente alternative

Lipsa unor tratamente eficiente împotriva migrenelor îi face pe cei care suferă de această boală să caute tratamente alternative, printre care și yoga și meditația. În paralel, oamenii de știință continuă să caute modalități noi de tratare a migrenelor și au ajuns și ei la tratamente atipice, cum este acunpunctura. 

Acupunctura stimulează abilitatea corpului de a se recupera de pe urma oricărei boli și de a se vindeca singur”, a spus Magnolia Ng pentru CNN, terapeută în acupunctură și specialistă în gestionarea durerii.

Ea a adăugat că nu este surprinsă de rezultatele acestui studiu și că a văzut rezultate similare la pacienții ei. În mod obișnuit la Magnolia Ng ajung pacienți care au epuizat tratamentele tradiționale.

Medicul Stephen Silberstein, fostul președintele al Societății Americane pentru Durerile de Cap, a spus că un tratament eficient pentru reducerea migrenelor este schimbarea stilului de viață.

„Încearcă să dormi suficient, nu te îmbăta, și dacă bei cafea în mod regulat fă acest lucru și în weekend-uri și nu te opri, a spus medicul.

[allow_comments] => 0 [keywords] => [source] => [author] => Diana Popescu [author_id] => 7 [old_id] => 0 [old_entity_id] => 0 [editor] => 176 [reporter] => 0 [gplusid] => [date_published] => 2017-02-21 13:31:38 [date_updated] => 2017-02-21 13:31:38 [date_in] => 0000-00-00 00:00:00 [date_out] => 0000-00-00 00:00:00 [video_files] => 0 [audio_files] => 0 [image_files] => 1 [other_files] => 0 [article_status] => 3 [article_main_type] => 0 [article_type] => standard [summary] => [custom_article_type] => [slug] => tratamentul-care-te-scapa-de-migrene [meta_info] => [old_show_id] => 0 [old_star_id] => 0 [old_type] => [subtitle] => [connection] => [tdr_special_tag] => [media] => Array ( [images] => Array ( [0] => Array ( [id] => 199008 [media_type] => image [description] => migrena [filename] => migrena.jpg [datedir] => 201207 [upload_date] => 2012-07-02 22:52:50 [preview] => [source] => [ingallery] => 1 [am_description] => [promo] => 0 [link] => https://www.dcnews.ro/foto_199008_migrena_533396.html ) ) ) ) 1
Modificări la prescrierea medicamentelor de la 1 martie

Diana Popescu / 21 feb, 12:51

Array ( [id] => 533387 [title] => Modificări la prescrierea medicamentelor de la 1 martie [supratitle] => [description] =>

De la 1 martie, medicii vor putea prescrie pacienţilor, 24 de medicamente pentru boli speciale care, în prezent, se acordă cu aprobarea comisiilor de specialitate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, se arată un proiect pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

[title_homepage] => Vești BUNE pentru PACIENȚI. Ce se întâmplă cu MEDICAMENTELE [description_homepage] => [title_rss] => [description_rss] => [title_tpu] => [content] =>

Astfel persoanele diagnosticate cu afecțiuni oncologice, boli rare, cum ar fi hemofilia și scleroza multiplă, hepatite sau obezitate vor putea merge direct la farmacie pentru a-și lua rețeta.

Potrivit proiectului, medicul răspunde de autenticitatea şi exactitatea completării formularului. 

Originalul dosarului pacientului, împreună cu toate documentele anexate (evaluări clinice şi buletine de laborator sau imagistice, consimţământul informat, declaraţia de propria răspundere a pacientului, formularul, confirmarea înregistrării formularului etc.), constituie documentul-sursă faţă de care se poate face auditarea/controlul datelor completate în formular, se mai arată în proiectul de ordin.

Formularele ajung apoi in baza de date a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, autoritatea care deconteaza tratamentele.

[citeste si]

[allow_comments] => 0 [keywords] => [source] => [author] => Diana Popescu [author_id] => 7 [old_id] => 0 [old_entity_id] => 0 [editor] => 176 [reporter] => 0 [gplusid] => [date_published] => 2017-02-21 12:51:21 [date_updated] => 2017-02-21 12:51:21 [date_in] => 0000-00-00 00:00:00 [date_out] => 0000-00-00 00:00:00 [video_files] => 0 [audio_files] => 0 [image_files] => 1 [other_files] => 0 [article_status] => 3 [article_main_type] => 0 [article_type] => standard [summary] => [custom_article_type] => [slug] => medicamente-modificari-la-prescriere-de-la-1-martie [meta_info] => [old_show_id] => 0 [old_star_id] => 0 [old_type] => [subtitle] => [connection] => [tdr_special_tag] => [media] => Array ( [images] => Array ( [0] => Array ( [id] => 471261 [media_type] => image [description] => [filename] => medicamente21_94007800.jpg [datedir] => 201502 [upload_date] => 2015-02-28 08:31:13 [preview] => [source] => [ingallery] => 1 [am_description] => [promo] => 0 [link] => https://www.dcnews.ro/foto_471261__533387.html ) ) ) ) 1
Paula Rad (de la Românii au talent), femeie de serviciu, a rămas șomeră

20 feb, 23:41

Array ( [id] => 533351 [title] => Paula Rad (de la Românii au talent), femeie de serviciu, a rămas șomeră [supratitle] => [description] =>

Paula Rad, femeia de serviciu care i-a uimit pe jurații de la "Românii au talent", a rămas șomeră.

[title_homepage] => Paula Rad, femeie de serviciu, a rămas șomeră [description_homepage] => [title_rss] => [description_rss] => [title_tpu] => [content] =>

După ce s-a difuzat audiția în care ea a făcut senzație, Paula Rad și-a dat demisia, hotărâtă să-și ia în serios talentul.

"Vreau și trebuie să mă pregătesc pentru următoarele etape ale concursului. Vreau să am timp să mă concentrez pe muzică. În câteva zile, după ce termin preavizul, voi fi liberă de contract", a explicat ea pentru Libertatea.

Astfel, Paula Rad a renunțat la singura ei sursă de venit, salariul de femei de serviciu asigurându-i traiul, dar speră să fructifice la maximum șansa pe care a primit-o. Visează ca la finele acestei experiență să fie angajată sau măcar să aibă colaborări, dar, până atunci spune că o va ajuta financiar fratele său.

[citeste si]

[allow_comments] => 0 [keywords] => [source] => [author] => [author_id] => 6 [old_id] => 0 [old_entity_id] => 0 [editor] => 6 [reporter] => 0 [gplusid] => [date_published] => 2017-02-20 23:41:32 [date_updated] => 2017-02-20 23:44:29 [date_in] => 0000-00-00 00:00:00 [date_out] => 0000-00-00 00:00:00 [video_files] => 0 [audio_files] => 0 [image_files] => 1 [other_files] => 0 [article_status] => 3 [article_main_type] => 0 [article_type] => standard [summary] => [custom_article_type] => [slug] => paula-rad-de-la-romanii-au-talent-femeie-de-serviciu-a-ramas-omera [meta_info] => [old_show_id] => 0 [old_star_id] => 0 [old_type] => [subtitle] => [connection] => [tdr_special_tag] => [media] => Array ( [images] => Array ( [0] => Array ( [id] => 526177 [media_type] => image [description] => Paula Rad - Romanii au talent [filename] => 16807155_1506827319351172_3648925301214732714_n_12981200.png [datedir] => 201702 [upload_date] => 2017-02-20 15:32:30 [preview] => [source] => [ingallery] => 1 [am_description] => [promo] => 0 [link] => https://www.dcnews.ro/foto_526177_paula-rad---romanii-au-talent_533351.html ) ) ) ) 1
Hibernarea, o speranță pentru bolnavii de cancer

20 feb, 23:37

Array ( [id] => 533350 [title] => Hibernarea, o speranță pentru bolnavii de cancer [supratitle] => [description] =>

Cancerul poate fi ''atacat'' mai eficient prin introducerea pacienților într-o stare de torpoare similară cu hibernarea, a anunțat o echipă de oameni de știință din Italia la întâlnirea anuală a American Association for the Advancement of Science (AAAS), desfășurată duminică la Boston, potrivit New Scientist. 

[title_homepage] => Ambiția cercetătorilor pentru a-i ajuta pe bolnavii de cancer [description_homepage] => [title_rss] => [description_rss] => [title_tpu] => [content] =>

În timpul hibernării induse, procesul de creștere a tumorilor este încetinit și chiar stopat, iar celulele sănătoase din organism devin mai rezistente la dozele de radiații utilizate în cadrul tratamentului, conform fizicianului Marco Durante din cadrul Institutului Trento din Italia.

Ideea radicală vine după ani de cercetare asupra fenomenului de hibernare prezent la unele specii de animale care își conservă astfel resursele când sursele de hrană sunt limitate. În timpul acestui proces, corpul intră într-o stare de somn profund în care procesele metabolice și funcțiile sale normale, precum bătăile inimii și respirația, sunt încetinite. De asemenea, la nivel molecular, activitatea genelor și sinteza proteinelor sunt reduse considerabil, iar nevoia de oxigen scade. Toate aceste efecte pot avea implicații semnificative în tratarea cancerelor, potrivit lui Durante.

[citeste si]

''Circa 50% dintre pacienții cu cancer au tumori în stadiu avansat. (...) Nu poți trata toate metastazele — nu poți folosi chirurgia peste tot ca să îndepărtezi cancerul sau să folosești radiațiile în toate locurile afectate ale organismului pentru că riști să omori pacienții încercând să distrugi tumorile'', a explicat specialistul. ''Dar dacă introduci pacientul într-o stare de torpoare sintetică poți opri răspândirea cancerului. Îți oferă mai mult timp'', a completat el adăugând că hibernarea îi conferă corpului capacitatea de a rezista la tratamentele cu radiații. ''Trezești (apoi — n.r.) pacienții și sunt vindecați — asta e ambiția noastră'', a mai spus Durante, scrie Agerpres.

În prezent nu este posibil din punct de vedere tehnic ca o persoană să fie introdusă în starea de hibernare într-un mediu controlat, însă cercetătorii speră că acest lucru va putea fi făcut în următorii zece ani, mai arată sursa citată.

[allow_comments] => 0 [keywords] => [source] => [author] => [author_id] => 20 [old_id] => 0 [old_entity_id] => 0 [editor] => 20 [reporter] => 0 [gplusid] => [date_published] => 2017-02-20 23:37:11 [date_updated] => 2017-02-20 23:37:11 [date_in] => 0000-00-00 00:00:00 [date_out] => 0000-00-00 00:00:00 [video_files] => 0 [audio_files] => 0 [image_files] => 1 [other_files] => 0 [article_status] => 3 [article_main_type] => 0 [article_type] => standard [summary] => [custom_article_type] => [slug] => hibernarea-o-speran-a-pentru-bolnavii-de-cancer [meta_info] => [old_show_id] => 0 [old_star_id] => 0 [old_type] => [subtitle] => [connection] => [tdr_special_tag] => [media] => Array ( [images] => Array ( [0] => Array ( [id] => 526217 [media_type] => image [description] => [filename] => capturaprc-ccprc-86_de_ecran_din_2017_02_20_la_23_34_08_82290500.png [datedir] => 201702 [upload_date] => 2017-02-20 23:34:31 [preview] => [source] => [ingallery] => 1 [am_description] => [promo] => 0 [link] => https://www.dcnews.ro/foto_526217__533350.html ) ) ) ) 1

TOP STIRI CELE MAI...


antena3.ro

comunicate de presaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Designed by PROGRAPHICS

Studiul de Audienta si Trafic Internet
nxt.d3a3.n3