Micul dejun este important pentru sănătatea fizică și mentală. Iată șase lucruri care se întâmplă dacă săriți peste această masă.
Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și chiar dacă ne aflăm într-o contuncă cursă contracronometru este bine să evităm săritul peste această masă.
Studiile au arătat că a mânca un mic dejun sănătos este asociat cu un aport crescut de nutrienți cu care să facem față provocărilor pe care le avem peste zi, în ciuda faptului că de multe ori se încarcă metoda de fasting, în care prim masă a zilei să fie cea de la prânz.
Un studiu din 2018, publicat în Nutrients, susține că persoanele care consumă micul dejun au un aport mai scăzut de zaharuri, dar un aport crescut de fibre, vitamine și minerale mai mare decât al celor care săreau peste mic dejun.
Iată șase lucruri care se întâmplă la nivelul organismului dacă săriți peste micul dejun.
Nivelul de zahăr din sânge poate scădea
Fără aportul de substanțe nutritive dintr-un mic dejun sănătos și echilibrat, nivelul de zahăr din sânge poate scădea, ceea ce te poate lăsa obosit, iritabil și incapabil să te concentrezi.
FOTO: Freepik
Potrivit unui studiu din 2019, cei care au sărit peste micul dejun au înregistrat niveluri crescute de zahăr din sânge și un control mai slab al glicemiei.
Cercetările arată că săritul peste micul dejun este legat de creșterea riscului de diabet de tip 2.
S-ar putea să vă luptați să vă concentrați
Micul dejun oferă nutrienți esențiali care îți alimentează creierul pentru o zi de muncă concentrată.
Dacă săriți peste această bază nutrițională poate duce la dificultăți de concentrare și la o stare mentală încețoșată.
Un studiu din 2017 a observat că participanții care au sărit sau au mâncat un mic dejun nesănătos au avut performanțe cognitive mai slabe pe parcursul zilei decât cei care au mâncat un mic dejun sănătos.
FOTO: Freepik @BillionPhotos
”Micul dejun oferă organismului și creierului nutrienți esențiali și energie după o noapte de post.
Pentru unele persoane, săritul peste micul dejun poate duce la scăderea performanțelor cognitive, inclusiv la dificultăți de concentrare, memorie și rezolvare a problemelor.
Acest lucru poate fi vizibil în special dimineața, când solicitările mentale sunt ridicate”, a declarat dieteticianul Trista Best.
Metabolismul tău poate încetini
Sărirea peste micul dejun atunci când corpul tău este condiționat să primească calorii dimineața poate avea un efect contraproductiv asupra metabolismului tău.
Studiile sugerează că organismul tău se poate adapta prin încetinirea ratei metabolice, ceea ce ar putea duce la creșterea în greutate.
Semnele de foame ar putea să o ia razna
Ceea ce poate începe ca o alegere conștientă de a renunța la masa de dimineață poate declanșa pofte intense mai târziu în cursul zilei, ceea ce duce la o potențială supraalimentare și face dificilă menținerea unei abordări echilibrate și atente față de mâncare.
”Un studiu a constatat că cei care au sărit peste micul dejun au consumat mai mulți carbohidrați (inclusiv zaharuri adăugate), zaharuri totale și grăsimi totale decât cei care au luat micul dejun”, a declarat Sarah Schlichter.
Nivelul de cortizol poate crește
Cortizolul, hormonul stresului, nu răspunde doar la stresul emoțional; acesta reacționează și la stresul fiziologic indus de săritul peste mese.
Potrivit unei revizuiri sistematice din 2021 în Nutrients, săritul peste micul dejun poate crește nivelul de cortizol de dimineață, ceea ce poate duce la creșterea apetitului și la o calitate slabă a somnului.
Nivelurile dvs. de energie pot scădea
Micul dejun oferă combustibilul de care organismul tău are nevoie pentru a-și demara procesele metabolice și pentru a avea energia necesară pentru activitățile zilnice.
Atunci când săriți peste micul dejun, nivelul de zahăr din sânge poate scădea vertiginos, lăsându-vă obosit, letargic și iritabil.
Potrivit unui studiu din 2021, săritul peste micul dejun este legat de creșterea oboselii și de reducerea calității somnului, notează EatThis.
Citește și: Opt obiceiuri sănătoase care pot încetini îmbătrânirea biologică cu până la 6 ani
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu