EXCLUSIV  Sam Shepard, una dintre vocile cele mai importante ale dramaturgiei, care a narat aventura americană, ne-a părăsit

La Veneţia în 2007
La Veneţia în 2007

S-a stins recent din viaţă scriitorul, dramaturgul şi actorul american Sam Shepard (Samuel Shepard Rogers, pe numele lui complet), în urma maladiei neurodegenerative numită Charcot. Alterna de minune profesia de actor cu cea de scenarist, recompensat cu Pulitzer în 1979, nominalizat la Oscar în 1984, dar şi cu Premiu Obie pentru Chicago.

S-a stins recent din viaţă scriitorul, dramaturgul şi actorul american Sam Shepard (Samuel Shepard Rogers, pe numele lui complet), în urma maladiei neurodegenerative numită Charcot. Alterna de minune profesia de actor cu cea de scenarist, recompensat cu Pulitzer în 1979, nominalizat la Oscar în 1984, dar şi cu Premiu Obie pentru Chicago.

Dramaturg avangardist, a fost o voce originală a generaţiei sale. A scris peste 50 de piese.

(w670) Sam Shepar

Sam Shepard şi Jessica Lange, o  frumoasă poveste de dragoste

El a marcat amintirea unei întregi generaţii de cinefili cu rolul din The Right Stuff, de Philip Kaufman, pentru care a fost nominalizat la Oscar, la categoria cel mai bun actor în rol secundar, în 1984. Îl întrupa pe Chuck Yeager, primul pilot care a depăşit bariera sunetului. Un rol de cowboy astronaut, pe cât de indolent, pe atât de întreprinzător. Filmul l-a propulsat pe Sam Shepard pe scena mondială a cinema-ului. În contextul Războiului Rece, producţia narează cu brio cucerirea spaţiului.

(w670) In pelicul

În pelicula The Accidental Husband

Născut la 5 noiembrie 1943 la Fort Sheridan, în Illinois, Sam Shepard a crescut într-o familie de învăţători. Tatăl său, care luptase în aviaţie în cel de al Doilea Război Mondial, era un alcoolic violent, care a devenit fermier. În copilărie, Sam trece din fermă în fermă, familia mutându-se în mai multe state înainte de a se stabili în California. Întâi crescător de cai, Sam a plecat, la 18 ani, la New York, părăsind familia marcată de violenţă. O perioadă care i-a marcat profund viaţa şi opera.

(w670) Cu Barbara

Cu Barbara Hershey în The Right Stuff

Ducând o viaţă boemă în Greenwich Village, apoi străbătând şoselele ameicane în stilul lui Kerouac, Sam Shepard devine un eminent reprezentant al Off-off-Broadway şi se înscrie perfect în Beat Generation, mişcare literară apărută la sfârşitul anilor 1940 în America.

Shepard este, în primul rând, unul dintre cei mai străluciţi scriitori ai secolului XX. A lăsat o opera proteiformă, formată din peste 40 de piese de teatru, dar şi romane şi nuvele. Cu atitudinea sa nonşalantă, cu privirea pătrunzătoare, mereu cu ţigara în gură, a fost un cowboy în afara timpului său, un poet anticonformist.

(w670) In Black H

În Black Hawk Down

“Nu era un adept al bunelor moravuri; a trăit în afara unei săli de şcoală şi a învăţării clasice a literaturii”, îşi aminteşte criticul de teatru John Lahr, într-un articol din New Yorker.

Prima sa piesă, în care a fost remarcat şi ca actor, a fost Cowboy Mouth, scrisă chiar de el în 1964, împreună cu muza şi partenera sa din acea perioadă, legendara cântăreaţă Patti Smith, care îi dădea replica.

Încă din această operă apar temele recurente, care îl obsedează până în ultimul moment: lupta împotriva alcoolismului, viaţa de familie, deziluzia visului american, şi personajele soldaţi sau cowboy, aceşti solitari care nu doresc să fie singuri.

(w670) In rolul J

În rolul James Blackthorn din  filmul cu acelaşi nume inspirat de Butch Cassidy

Dintre operele sale cele mai frumoase, să amintim, în primul rând, Buried Child (1978), piesă de teatru inclusă într-o trilogie împreună cu Curse of the Starving Class (1976) şi True West (1980), ultima fiind recompensată cu un Premiu Tony. Buried Child a fost distins cu prestigiosul Premiu Pulitzer, în1979, premiu care l-a propulsat în rândul celor mai mari dramaturgi. Juriul a salutat atunci scriitura sa “de un lirism exuberant”. Desfăşurându-se în America profundă din Vestul Mijlociu, piesa descrie cu un lirism brutal şi o nuanţă de absurditate viaţa unei familii de fermieri, cu un macabru secret de familie care este dezvăluit în final.  

(w670) Sam Shepar

Sam Shepard şi Jessica Lange, doi mari actori

Romanul Motel Chronicles, din 1982, publicat la editura lui Allen Ginsberg şi a  Beat Generation, a inspirat celebrul film Paris, Texas (1984) al regizorului Wim Wenders. Este o carte în care autorul vorbeşte despre copilăria sa la ranch-ul familial din Illinois, despre aventurile sale ca actor, muzician şi scriitor în peregrinare prin hotelurile de pe margina şoselelor, în mijlocul peisajelor deşertice.

În anul următor i-a apărut Fool for Love, piesă scrisă în momentul despărţirii sale de prima soţie O-Lan Jones şi a începutului relaţiei cu Jessica Lange. Este povestea a doi vechi amanţi care se reîntâlnesc într-un motel din Deşertul Mojaves. Dragostea, răvăşitoare şi torturantă, este firul conducător al acestei piese, ecranizate în 1986, de Robert Altman, cu Sam Shepard şi Kim Basinger.

(w670) In filmul

În filmul Asasinarea lui Jesse James de către lasul Robert Ford

În 1985, în piesa de teatru în trei acte A Lie of the Mind, Shepard explorează din nou tema disfuncţiunilor familiale. Jake îşi bate soţia. La un moment dat, aceasta suferă o leziune celebrală, ceea ce declanşează o relaţie violentă între familiile celor doi soţi. “Există teritorii interioare ale fiecăruia dintre noi; un copil, un tată, un soţ, şi ceea ce mă interesează mai mult decât orice este cazul în care aceste teritorii mint”, mărturisea autorul în New York Times

Într-o culegere de 18 nuvele, Great Dream of Heaven (2002), Sam Shepard descrie America rurală,  câmpia prăfuită, motelurile de acum şi din totdeauna. El desenează indivizi bizari, care îşi pun întrebări în legătură cu lumea care îi înconjoară. Se inspiră şi aici din copiăria sa şi, mai ales, din amintirea tatălui violent şi alcoolic.

Adesea tragice, uneori burleşti, aceste nuvele de mare profunzime lirică oscilează periculos între paradis şi infern.

Sam Shepard a făcut primii paşi importanţi în cinema în 1978, în Days of Heaven, o dramă de Terrence Malick, în care juca alături de Richard Gere şi Brooke Adams. Shepard interpretează rolul unui fermier bogat atins de o maladie incurabilă. Este o melodramă grandioasă şi poetică.

Urmează o serie de roluri în Afacerea Pelican, cu Julia Roberts, sau Asasinarea lui Jesse James de către laşul Robert Ford, regizat de Andrew Dominik, cu Brad Pitt şi Casey Affleck. Apare, de asemenea, pe afişul peliculelor Black Hawk Down de Ridley Scott, în 2001, şi August: Osage County, de John Wells alături de Meryl Streep, în 2013.

(w670) Secventa d

Secvenţă din Darling Companion

Antologic este biopicul Frances, despre actriţa Frances Farmer, semnat de  Graeme Clifford în 1983, peliculă ce retrasează celebrele scandaluri ale actriţei, star al anilor 1940, a cărei carieră decade treptat. În timpul filmărilor la această producţie, se îndrăgosteşte de Jessica Lange.

În 2002, Sam Shepard apare alături de Ewan McGregor şi Josh Hartnett în Black Hawk Down, în regia lui Ridley Scott. O operă majoră pentru care Scott a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun regizor. Shepard a demonstrat diversitatea talentului său în rolul unui general maior al Delta Force, în luptele de la Mogadiscio, în Somalia, din 1993.

Să mai amintim şi August: Osage County, regizat în 2014 de John Wells, având o distribuţie de prim ordin, alături de Shepard evoluând Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor, Chris Cooper şi Benedict Cumberbatch.

În cursul lungii sale cariere, a scris şi numeroase scenarii, mai ales pentru Robert Altman, Fool For Love, adaptare a piesei sale cu acelaşi nume, în care a şi încarnat personajul Eddie, sau Wim Wenders cu Paris, Texas, distins cu Palme d'Or la Cannes în 1984. Ca scenarist, a lucrat şi la Zabriskie Point, de Michelangelo Antonioni (1970).

“Sam Shepard este extraordinar. Ochii lui au văzut multe şi el a scris ceea ce vedea cu atemporală onestitate curajoasă”, aprecia Beau Willimon, creatorul versiunii americane a serialului de televiziune House of Cards.


(w670) Sam Shepar

Sam Shepard a revenit pe micul ecran în Bloodline

Sam Shepard a revenit recent la micul ecran cu un rol în serialul Bloodline, o producţie Netflix. Potrivit The Hollywood Reporter, el interpretează rolul unui patriarh alături de Sissy Spacek (Badlands, Affliction...) care joacă rolul soţiei sale. Cei doi actori care au mai împărţit afişul a patru filme, printre care Crimes of the Heart în 1986, apar destul de rar pe ecran. Serialul spune povestea unei familii foarte unite în jurul unui secret apăsător, pusă în încurcătură de întoarcrea unui frate considerat oaia neagră a familiei.

Buried Child, piesa lui cea mai importantă, a fost jucată din nou, în 2016, la Londra cu mare succes, dovedind că dramaturgul a cucerit atât Americile, cât şi insulele britanice.

Muzica a avut şi ea un rol important în viaţa lui Sam Shepard care a fost baterist al grupului Acid Rock.


(w670) Scriitorul

Scriitorul care a povestit visul american


În viaţa personală, Sam Shepard a fost căsătorit prima dată cu actriţa O-Lam Jones, cu care a avut un copil. Apoi, a avut o legătură cu poeta şi cântăreaţa de rock Patti Smith, iar ultimii 30 de ani a avut-o alături pe actriţa Jessica Lange, care i-a dăruit doi copii. Cuplul lor era considerat drept unul dintre cele mai glamour de la Hollywood, deşi cei doi nu erau foarte amatori de strasuri şi paiete.

Gary Grant, profesor de teatru la Universitatea Bucknell, care a pus în scenă mai multe piese ale lui Sam Shepard, afirmă: “Cred că timpul îl va consacra drept una dintre vocile cele mai importante, care a narat aventura americană cu o viziune profundă şi cu sensibilitate, pentru a exprima angoasele şi speranţele noastre cele mai profunde”.

Sam Shepard rămâne cel care a povestit visul american de la Hollywood la Broadway.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel