S-a supărat Ghinea! PSD, acuzat că face o ”manipulare ieftină” cu renegocierea PNRR

Facebook Cristian Ghinea
Facebook Cristian Ghinea

Cristian Ghinea, ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cîţu şi cel care a redactat PNRR, a transmis că PSD "face o manipulare ieftină" cu privire la modificarea PNRR pentru creşterea bugetului alocat pensiilor din PIB. 

”Pur și simplu, PSD a făcut o obsesie din acest 9,4%, ceea ce este o manipulare de la un cap la altul, pentru că România nu a avut niciodată, nici măcar 9%, dacă punem și pensiile speciale, ca să fie foarte clar. România cheltuie 8% din PIB pe pensii, maxim. Pe vremea lui Dragnea era 7,2%. Pe vremea lui Ponta era 6,9%. Deci România nu a cheltuit niciodată mai mult de 8% din PIB pe pensii. La astea se adaugă pensiile speciale, care sunt undeva la 0,9% din PIB, ceea ce dacă faceți calculul, că vorbim de câteva mii de oameni, este enorm pentru pensii speciale și asta este durerea lor. Deci faptul că PSD face o obsesie din 9,4%, când noi nu am cheltuit niciodată nici măcar 9% este o manipulare ieftină politicianistă, ca să arunce vina pe cineva pentru că de fapt nu au bani la buget, ei n-au de unde să dea niște bani pe care nu-i au, nu au bani la buget ca să crească pensiile atât cât au promis, pentru că au promis într-un mod nesimțit și deșănțat în anii anteriori”, a declarat Cristian Ghinea la RFI.

Cum s-a ajuns la plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii 

"Acest plafon de 9,4% a fost o victorie politică a Guvernului din care am făcut parte, pentru că ceea ce dorea Comisia Europeană era mult mai jos, era strict legat de creșterea economică, adică să nu putem mări pensiile decât în funcție de cât avem creștere economică, fără să mai avem un plafon. Deci noi am negociat un plafon superior anilor anteriori și creșterii economice, unde ai loc și să mărești pensiile. Dacă PSD redeschide acest capitol, nu exclud posibilitatea să se întoarcă cu coada între picioare și cu niște criterii mai dure, care pot fi, de pildă, o altă variantă care a fost discutată cu Comisia, să raportăm la anii anteriori, nu la un procent din PIB (...). Nu are decât domnul Budăi să argumenteze tehnic nevoia de a-l schimba (plafonul-n.r.), pentru că nu va avea argumente și atunci Comisia poate să respingă pur și simplu, dacă va avea o cerere oficială”, a mai spus fostul ministru.

Renegocierea PNRR, FĂRĂ ACORD în coaliție. Cîțu trimite PSD la Bruxelles

Florin Cîțu, președintele PNL, a afirmat despre renegocierea PNRR că: ”Cine vrea să facă acest lucru este liber să o facă. Nu să stăm să vorbim. Să meargă la Bruxelles. Eu, când am vrut ceva, m-am dus acolo și am rezolvat”. 

Șeful Senatului a mai spus că: ”Țin să amintesc faptul că PNL a făcut cea mai mare majorare de salarii și pensii, a punctului de pensii” și a adăugat că ”Toți vrem să creștem veniturile, salariile, pensiile!”. 

Întrebat dacă 9,4% din PIB va fi suficient pentru pensii, fostul ministru al Finanțelor a spus că: ”Depinde la ce PIB te referi. Dacă te referi la PIB-ul de acum doi ani, nu, dar dacă te referi la PIB-ul de anul trecut, da. Partidul Național Liberal se află la guvernare pentru a crește PIB-ul”. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel