EXCLUSIV  România, în Schengen, până la finalul anului. Tomac spune că sursele sunt de la Bruxelles: Mie, personal, Ursula von der Leyen mi-a zis...

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a comentat "zvonurile" venite de la Bruxelles cum că ţara noastră ar putea să intre în Spaţiul Schengen pe cale aeriană din octombrie iar din ianuarie 2004 şi pe cale terestră.

Din octombrie, România și Bulgaria ar urma să intre în Schengen cu granițele aeriene. De la 1 ianuarie, ar urma să fie ridicate controalele și de la frontierele terestre. 

O spun sursele Euractiv despre care europarlamentarul PMP Eugen Tomac spune că "ridică semne de întrebare".

"Fiind surse de la Bruxelles, le iau cu mare rezervă dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că mie, personal, Ursula von der Leyen mi-a spus că obiectivul Comisiei este să intrăm cât mai rapid. A spus-o şi în România, a spus-o şi în întâlnirile pe care le-a avut, inclusiv recent a scris că trebuie să intrăm în acest an în Schengen. La fel a spus şi anul trecut. Deci, în continuare, aceste informaţii apărute doar pe surse trebuie luate în seamă, fără discuţii, dar sunt două elemente care îmi ridică semne de întrebare.

La începutul acestui an, premierul olandez împreună cu Nehammer, la Viena, au spus că ei se vor opune oricărei extinderi a spaţiului Schengen până când spaţiul Schengen nu se reformează în chestiunea emigranţilor. Plus că în timpul preşedinţiei suedeze, Suedia a încercat să aducă în discuţie acest subiect. De altfel, în cele două Consilii JAI din martie şi din iunie s-a dezbătut chestiunea Schengen în Consiliul Uniunii Europene, dar nici pe departe nu s-a pus problema extinderii spaţiului Schengen, tocmai pentru că Austria, în continuare, este împotriva intrării României.

Al doilea aspect este faptul că Spania, care preia preşedinţia UE peste câteva zile este ţara care, pe lângă faptul că trece prin alegeri anticipate, mai are o mare provocare: 20% din imigranţii ilegali care vin în UE sunt în Spania. Iar subiectul intrării în Schengen este unul foarte sensibil în aceste state. Eu nu spun că politic nu se poate. Spun doar că, fiind în plină campanie electorală, îmi este greu să cred că Spania va abandona toate temele... Ar fi ideal! Repet, tehnic se poate oricând, în orice lună" a spus Eugen Tomac în emisiune.

Potrivit unor surse din Sofia, Bulgaria are șanse serioase, dacă exercită presiuni diplomatice și arată dorința de a continua reformele, de a obține aderarea la Schengen încă din octombrie anul acesta, cu frontierele aeriene, și perspectiva aderării cu drepturi depline cu frontierele terestre din ianuarie 2024.

Val Vâlcu a comentat: Accentul cade pe Bulgaria, pe faptul că olandezii şi-ar mai fi îndulcit poziţia faţă de Bulgaria întrucât s-a schimbat procurorul general..., n-au mai explodat de mult maşini la Sofia, n-au mai fost asasinaţi jurnalişti de investigaţie, deci probabil că s-o mai fi aşezat şi acolo statul de drept.

Eugen Tomac: Repet, noi avem o problemă cu Viena. Viena are obiecţii nejustifcate, neargumentate şi neexplicate faţă de noi. Dacă se va insista pe această linie, lucrurile nu vor putea să se contureze pozitiv. 

Interviul complet, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel