Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Științe Medicale din România, a vorbit într-un interviu despre pericolele care amenință umanitatea în prezent, dar și despre metehnele care-i împiedică pe români să-și maximizeze potențialul intelectual nativ.
"Trăim o epocă a fricii pentru ceea ce urmează să se întâmple, dincolo de voința noastră, a tuturor. Sunt câteva pericole. Eu am numărat cinci: pericolul războiului nuclear, pericolul Inteligențe Artificiale, pericolul pandemiilor și al bolilor infecțioase, pericolul lipsei de apă și pericolul climatic.
Factorii climatici nu ne întreabă de sănătate și își produc, pur și simplu, efectele, care sunt de cele mai multe ori dezastruoase. Din fericire, suntem foarte bine dotați din punct de vedere al rezervelor naturale.
Avem gaze, avem mare, avem munte, avem lemne, avem de toate. Numai că nu știm nici să le păstrăm, nici să le exploatăm (...)
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: "Românii trebuie să abandoneze voluptatea distrugerii"
Recurgând la o minte luminată pe care poporul acesta a dat-o, (Constantin) Rădulescu-Motru, care a avut îndrăzneala să critice spiritul gregar al românului, eu afirm astăzi că trebuie să ne dezbărăm de două obiceiuri foarte păguboase.
Unul este voluptatea distrugerii. Uitați-vă dvs. cum ne tăiem pădurile fără milă, cum lăsăm să se distrugă clădiri de patrimoniu. Cum apare o valoare în orice domeniu, nimeni nu sare să ajute, nimeni nu dorește să facă ce face acel om, sau să facă mai mult decât el. Pur și simplu, încearcă să-l desființeze.
Deci, cineva trebuie să ne ajute să scăpăm de această tară genetică și de comportament.
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: "Românii au voluptatea lucrului prost făcut și lăsat la jumătate"
A doua problemă: Avem volutatea lucrului făcut prost și terminat pe jumătate. E dureros. Peste toate, planează acest obicei al românilor, al pământului, ca să zic așa. O distanță enormă între vorbă și faptă (...) Și aș fi foarte mândru de românii mei dacă asfaltul care s-a turnat pe strada mea acum o lună de zile ar fi ținut până astăzi. Deci se toarnă astăzi și în două săptămâni are găuri, are apă, este prost nivelat.
Parcă n-am lupta pentru țara noastră. Da, este țara noastră pe care zicem că o iubim. Nu o singură dată pe an, ea trebuie iubită permanent. Și dacă aș trăi, de exemplu, în oricare altă țară din lume, aș fi făcut exact același lucru pe care l-am făcut și în România, dacă aș fi avut posibilitatea.
Această meteahnă a românilor trebuie cumva, prin educație, prin persuasiune, prin reguli poate fi strunită, poate fi ameliorată (...)
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: "Românul este mai inteligent în mod nativ decât multe nații din Europa. Dar nu-și pune inteligența la treabă"
Nativ, românul este mult mai deștept decât foarte multe alte nații din Europa și din altă parte. Dar e o inteligență care nu-i pusă la treabă, lăsată doar la 'firul ierbii.
Și asta (abandonarea metehnelor) ar putea să ne ajute foarte mult să progresăm.
Iată, am auzit de un doctor pe care nu știu cum să fac să-l felicit cu modestele mele posibilități și care lucrează în California la tratamentul molecular al psihozelor și al tulburărilor nervoase.
Pare să fie boala secolului și asta se datorează Inteligențe Artificiale, telefonului mobil, ecranului ș.a.m.d., care te ajută să rezolvi anumite probleme fără să-ți mai pui mintea la contribuție.
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: "Am o strângere de inimă când văd că mamele le dau copiilor telefonul mobil ca să stea liniștiți. E cel mai periculos!"
Vreau să ne înțeleagă cât mai multă lume și, mai ales, mamele cu copiii. Pentru că am avut întotdeauna un sentiment de strângere de inimă, cât am lucrat, până m-am retras: veneau la consultație și, în timp ce așteptau, dădeau telefonul mobil copilului să nu facă gălăgie. Este cel mai periculos lucru.
Cum ne ajută telefonul mobil să ne prostim? Foarte simplu. Dvs. m-ați invitat pe mine astăzi aici. Dacă n-aș avea telefonul mobil cu GPS, ar trebui să țin minte toate străzile pe unde trec ș.a.m.d. Și asta înseamnă că neuronii mei sunt puși la treabă, fiindcă trebuie să mă gândesc pe unde umblu.
Punându-l pe ăsta (GPS-ul, n.r.) în funcție, el îmi spune 'peste 100 de metri faci dreapta' etc.
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: "Când Inteligența Artificială o va depăși pe cea naturală, nu va avea milă!"
Neuronii nu mai lucrează. Creierul lenevește și atunci ajungem într-o situație de lenevie dintr-asta, electromagnetică. Nu mai judecăm. Găsim în telefon totul gata făcut.
Mulți colegi de-ai mei or să spună 'Domnule, dar Inteligență Artificială a ajutat foarte mult medicina'.
Este foarte adevărat și o va ajuta și în continuare, cu o singură condiție: să nu o pierdem de sub control, pentru că în momentul în care ea va depăși inteligența naturală, nu va avea milă", a spus prof. dr. Dorin Sarafoleanu la Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu