Pisicile nu sunt indiferente. Se atașează de stăpân, similar cânilor

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ


Primul studiu referitor la legătura dintre pisici și îngrijitorii lor infirmă imaginea rece a felinelor.

 

Deși atașamentul pe care îl formează câinii față de proprietarii lor este evident, același lucru nu este întotdeauna valabil pentru pisici. Într-adevăr, pisicile au o reputație de a fi independente, chiar indiferente, iar oamenii au dezbătut mult timp în ce măsură se atașează cu adevărat de cei care le îngrijesc, notează Medical News Today.

Un nou studiu realizat de cercetătorii Universității de Stat din Oregon, Laboratorul de interacțiune om-animal, care apare în Biologia actuală, reprezintă prima investigație empirică în această problemă.

Concluzia sa poate surprinde unii oameni: pisicile se atașează de îngrijitorii lor într-un grad similar cu sugarii și, da, cu câinii.

„Pisicile care sunt nesigure e posinil să alerge și să se ascundă sau par indiferente. Există de mult timp un mod părtinitor de a gândi că toate pisicile se comportă în acest fel. Dar majoritatea pisicilor își folosesc stăpânul ca sursă de securitate. Pisica ta depinde de tine să se simtă în siguranță atunci când sunt stresați", spune autorul principal al studiului, Kristyn Vitale

Experimentele dezvăluie puterea legăturii

În studiu, echipa a folosit felină într-o versiune prescurtată a „testului de bază al siguranței" pe care cercetătorii au folosit-o anterior pentru a evalua atașamentul la câini și sugari.

La începutul experimentului, o pisică și îngrijitorul au petrecut 2 minute împreună într-un mediu necunoscut. Omul pleacă apoi, iar pisica rămâne singură în cameră încă 2 minute.

În etapa finală, îngrijitorul revine pentru o perioadă de reunire de 2 minute. Cercetătorii determină legătura dintre felină și om, uitându-se la comportamentul pisicii după întoarcerea omului. Acest comportament se încadrează de obicei într-una din cele două categorii:

Atașamentul securizat: Aceste pisici au continuat să exploreze calm mediul cstrăin la întoarcerea îngrijitorilor lor. Au arătat cea mai mică cantitate de stres, deoarece explorarea este un comportament natural al pisicii.


Atașamentul nesigur: Aceste pisici și-au manifestat anxietatea în mai multe moduri. Unele și-au răsucit cozile și și-au lins lăbuțele. Altele au comunicat stresul fie prin demonstrarea evitării îngrijitorului lor, fie prin exprimarea ambivalenței - sărind în poala îngrijitorului și apoi rămânînd absolut nemișcate.

În general, 64,3% dintre pisoi s-au dovedit a se simți în siguranță la îngrijitorii lor, în timp ce 35,7% au avut o legătură nesigură cu aceștia. Dintre pisicile mai în vârstă, 65,8% au demonstrat atașament sigur, în timp ce 34,2% au fost în categoria nesigure.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel