Piesa ”Oricine greșește” deschide festivalul de teatru pentru deținuți. Administrația Penitenciarelor și Nottara, a 12-a ediție Multiart

Publicul din București este invitat la Teatrul Nottara, unde se desfășoară un festival de teatru pentru deținuți. Piesa care deschide festivalul este ”Oricine greșește”, scrisă de Mircea Rotaru, un actor de la Teatrul Mic din Sibiu.

Festivalul Multiart pentru deţinuţi este organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor, în colaborare cu Teatrul Nottara. Tradiția acestor spectacole, începute în urmă cu 12 ani, a fost întreruptă anul trecut din cauza pandemiei COVID-19. Anul acesta, festivalul reunește artişti şi trupe de actori-deţinuţi de la Penitenciarele București-Rahova și București-Jilava, oferind spectatorilor un contact nemijlocit cu o realitate mai puțin accesibilă publicului larg.

Cele două penitenciare au dezvoltat colaborări cu actori și regizori profesioniști, iar reprezentațiile vor avea loc la Teatrul Nottara, în 24 noiembrie, de la ora 17:30. Festivalul va deschide porțile spectatorilor invitați cu vernisajul unei expoziții de obiecte decorative confecționate de persoanele private de libertate, custodiate în unități ale sistemului penitenciar.

Terapia prin teatru permite protagoniștilor să se redescopere

Festivalul Multiart va debuta cu spectacolul trupei de teatru a Penitenciarului București-Jilava, ”Oricine greșește”. Piesa este scrisă de Mircea Rotaru, actor la Teatrul Mic din Sibiu. Spectacolul regizat de Vișinel Bălan invită la un moment de  autoreflecție față de propriile fapte.

Nu întâmplător, terapia prin teatru a fost utilizată ca abordare terapeutică pentru protagoniștii acestei montări, având menirea de a-i ajuta să se redescopere, să se înțeleagă mai bine și să rămână într-o relație vie cu Dumnezeu. Spectacolul se deschide cu un monolog care are rolul de a intermedia conexiunea între tema propusă pentru ediția de anul acesta a festivalul, Criza pandemiei, și modalitățile de întâmpinare a încercărilor expuse în text, prin care trece omenirea: iubirea aproapelui, redescoperirea valorilor creștine, revenirea creației la starea de puritate inițială și, nu în ultimul rând, al smereniei și cunoașterii de sine. 

Festivalul se va încheia cu spectacolul trupei de teatru a Penitenciarului București-Rahova, ”Starea de asediu”, adaptare după Albert Camus, în regia lui Iulian Gliță. Spectacolul abordează teme diverse: ego, putere, frică, curaj, încredere și iubire.

Activitatea reprezintă o bună oportunitate de cunoaştere şi demonstrare a potențialului creativ al deţinuţilor, prin interpretarea rolurilor având chiar valenţe terapeutice, recunoscute, de altfel, în domeniul psihodramei. Evenimentul se adresează, deopotrivă, persoanelor private de libertate, cât și comunității, din dorinţa de a evidenția misiunea socială a instituției penitenciare și importanța reabilitării persoanelor care execută pedepse privative de libertate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel