Falsa perfecțiune fizică și tehnologia. Dependența de programele de editare foto

Foto Ilustrativ/Pexels picjumbo.com
Foto Ilustrativ/Pexels picjumbo.com

Tot mai mulți oameni încearcă să-și construiască o imagine de sine dezirabilă conform standardelor de frumusețe ale societății contemporane pentru a-și menține stima de sine și pentru a obține aprobarea și consimțământul extern.

În domeniul publicității, retușurile foto sunt folosite pentru a face produsele promovate mai dezirabile, valorificând emoțiile, dorințele și nevoile oamenilor. Frumusețea fizică a modelelor devine ușor sinonimă cu bogăția, succesul, afirmarea socială. Acest mecanism are o mare influență în creșterea vânzărilor.

Efectul negativ indirect al acestei practici este însă acela de a crea modele false de perfecțiune fizică din care se inspiră milioane de oameni și încearcă să le semene în fiecare zi.
În era rețelelor sociale, nevoia de a arăta atractiv din punct de vedere fizic crește treptat și, din păcate, nu exclusiv în scopuri comerciale.

De fapt, tot mai mulți oameni încearcă să-și construiască o imagine de sine dezirabilă conform standardelor de frumusețe ale societății contemporane pentru a-și menține stima de sine și pentru a obține aprobarea și consimțământul extern. Această nevoie nu a scăpat celor care încearcă să răspundă acestor nevoi, din nou prin tehnologie.

Care sunt riscurile?

Dacă ceea ce arăți pe rețelele de socializare nu corespunde cu imaginea ta reală, înseamnă că nu te simți suficient de adecvat, că ai deci o părere negativă despre tine.
Dacă alții apreciază o imagine care nu este reală, ei confirmă presupusa inadecvare și nevoia de a continua să creezi o distanță între cine ești cu adevărat și felul în care vrei să arăți celorlalți, înrăutățind în timp stima de sine.

Fenomenul poate duce la izolare socială și depresie


Întrucât acest lucru este posibil doar într-o lume virtuală, al doilea pericol legat de această tendință este acela de a împinge oamenii să-și reducă interacțiunile cu ceilalți exclusiv pe rețelele de socializare și nu în persoană, deoarece în acel moment ar trebui să se arate așa cum sunt. În cazuri extreme, acest comportament, potrivit publicației milanopshicologo.

În alte cazuri, oamenii cred că este necesar să-și schimbe cu adevărat aspectul fizic și pentru aceasta recurg la chirurgia plastică, de multe ori fără o reflecție reală asupra motivațiilor personale și psihologice din spatele acestei alegeri, fără a înțelege pe deplin consecințele acestei schimbări.

A avea posibilitatea de a-și distorsiona imaginea și de a o transforma în ceva ce aparține unui ideal personal, indus probabil de cultura în care trăiești și de presiunile sociale la care este supus, pare să legitimeze corectitudinea acestei condiționări.

Ca întotdeauna, consecințele utilizării poate duce la izolare socială și depresie.

Exemplul adolescenților 

Să ne gândim, de exemplu, la adolescenții, care se trezesc într-o fază a vieții în care își construiesc cu minuțiozitate propria identitate și sunt puternic influențați de părerea și judecata celorlalți.

 Sau persoanelor care s-au confruntat cu bullying, persoane cu stima de sine scazută cauzată de experiențe negative de viață, care se luptă să aibă relații emoționale stabile și liniștitoare.


Prin aceste instrumente, de multe ori cu convingerea de a se confrunta cu propriile dificultăți, ei își pot, dimpotrivă, să-și sporească starea de rău până la dezvoltarea unor adevărate patologii sau reacții extrem de disfuncționale.

Ce este de făcut?

Unele considerații pot ajuta oamenii să folosească tehnologia într-un mod nedistructiv.


- Este important să mențineți întotdeauna o atitudine critică față de instrumentele pe care le oferă tehnologia și utilitatea reală a acestora.
- Evaluează cu atenție care sunt motivele personale care duc la utilizarea acestor instrumente și ce așteptări aveți față de acestea.
- Evaluează ce nevoi și nevoi personale încerci să le satisfaci.
- Evaluați cum se simte, care sunt emoțiile în timp ce utilizați aceste instrumente.
- Evaluează alternative. Este posibil să atingem aceleași obiective, să satisfacem aceleași nevoi prin alte căi?

Dacă nu reușiți să efectuați singur acest tip de evaluare și vă aflați că trăiți dureros relații sau relația cu dvs. și/sau cu imaginea corpului, este util să cereți ajutorul unui profesionist pentru a dezvolta instrumente personale alternative. și funcțional pentru gestionarea dificultăților și îmbunătățirea stimei de sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel