Pâine proaspătă, congelată sau veche? Care e mai bună, avantaje şi dezavantaje

Foto Ilustrativ/Pexels Daria Shevtsova
Foto Ilustrativ/Pexels Daria Shevtsova

Consumul de pâine albă de grâu poate fi la fel de dăunător ca excesul de zahăr. Prin urmare, dacă nu vrei să renunți la acest aliment, trebuie să optezi pentru sortimente mai sănătoase. 

Pâinea congelată

Răspunsul glicemic al pâinii (viteza cu care amidonul se descompun în zaharuri) variază atunci când este congelată, decongelată și prăjită - în comparație cu pâinea proaspătă.

Așa a constatat un studiu din 2008 al Universității Oxford Brookes, publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică – identificând faptul că procesul de congelare că modifică componența moleculelor de amidon, făcându-le mai rezistente la digestie, spune dr. Sangeetha Thondre, lector superior în nutriție la Centrul pentru Nutriție și Sănătate al Universității Oxford Brookes, potrivit unui articol publicat de Daily Mail.

Pe scurt, structura amidonului este modificată prin procesul de congelare, ceea ce face mai greu ca enzimele digestive din gură și intestin să-l descompună, spune Dr Thondre.

„Chiar și atunci când pâinea este dezghețată, amidonul nu pot reveni la starea inițială și mai puțin digerabili”, adaugă ea.

Pentru majoritatea oamenilor, acesta este un lucru bun, deoarece proporția mai mare de amidon „rezistent la digestie” înseamnă că pâinea odinioară înghețată este digerată mai lent de către organism, provocând o creștere mai blândă a zahărului din sânge decât pâinea proaspătă și astfel, se pare că ajută la reducerea riscului apariției Diabetului  de tip 2.  

Acesta este unul dintre motivele pentru care editorialistul Daily Mail, dr. Michael Mosley, este un fan al păstrării pâinii în congelator și al prăjirii.

„Amidonul rezistent înseamnă că organismul tău absoarbe mai puține calorii și, prin urmare, sunt disponibile mai multe pentru microbiomul tău (bacteriile intestinale), dând bacteriilor „bune” ceva cu care să se hrănească și să prolifereze”, spune el.

 

Pâine proaspătă

Avantajele pentru sănătate ale pâinii proaspete constau în conținutul mai mare de apă.  Dieteticianul Dr. Sarah Schenker explică:

„Făina albă este îmbogățită cu fier și calciu, precum și cu  două tipuri ale vitaminei B, niacină și tiamină, care sunt solubile în apă. Conținutul mai mare de umiditate sporește absorbția acestora.

Și, în timp ce congelarea și prăjirea pâinii vor încetini digestia, pâinea albă proaspătă este încă o sursă utilă de energie înainte de exercițiu, spune Sarah Schenker, datorită indicelui său glicemic mai ridicat - ceea ce înseamnă că este transformată în zahăr în sânge mai rapid, oferind energie pentru exercitii fizice.

Cu un nivel scăzut de amidon rezistent, pâinea proaspătă este, de asemenea, mai ușor de digerat pentru persoanele care ar putea suferi de balonare și gaze.

Și în timp ce o pâine albă, feliată, produsă în masă este clasificată drept „aliment ultra-procesat” (al cărui consum regulat este asociat cu obezitatea și diabetul de tip 2), o pâine proaspătă naturală de la brutarul local este o opțiune nutritivă.

 

Painea veche

Pâinea veche poate să nu fie foarte gustoasă, dar ar putea fi o opțiune sănătoasă și poate chiar contribui la scăderea riscului de cancer intestinal.

Pentru un studiu din 2017, cercetătorii de la Royal Melbourne Institute of Technology din Australia au copt pâine albă și au lăsat-o să stea la diferite temperaturi timp de până la o săptămână.

Apoi au testat mostre măcinate și au descoperit că firimiturile vechi aveau niveluri mai mari de amidon rezistent decât pâinea proaspătă.

Când bacteriile intestinale se hrănesc cu aceste amidonuri, au spus cercetătorii, le transformă în acizi grași, care protejează împotriva cancerului intestinal. Acești acizi grași stimulează și hormonii care spun creierului că suntem plini.

Dr. Thondre spune că este mai bine să lăsați pâinea învechită în coșul de pâine decât în ​​frigider, deoarece cu cât se usucă mai mult, cu atât se metabolizează mai lent în intestin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel