“Osânda cărţilor”, spectacol cu scene puternice la Penitenciarul Rahova

Rodica Mitu / 11 iul 2018 / 16:11 Salveaza PDF Comentarii
“Osânda cărţilor”
Descriere foto: “Osânda cărţilor”

Spectacolul de teatru "Osânda cărţilor", dedicat Centenarului Marii Unirii, după un text scris de părintele Bogdan-Aurel Teleanu şi regizat de actriţa Simona Pandele, s-a desfăşurat pe 11 iulie pe scena sălii de festivităţi a penitenciarului Rahova.

"Osânda cărţilor" este un spectacol de teatru de o mare sensibilitate, cu valoare literară, educativă şi documentară care recreează personaje din viaţa reală, apreciate de critica de specialitate.

Ideea unui spectacol de teatru pentru deținuții din acest penitenciar a izvorât din faptul că piesa de teatru "Osânda cărţilor" a fost inspirată de unul din preoţii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, părintele Petru Gh. Savin, care a fost cercetat şi închis de Securitatea comunistă la închisoarea Rahova 3 (Ghencea).

Scopul

Scopul acestui spectacol este de a atrage atenţia persoanelor private de libertate asupra însemnătăţii personalităţilor din penitenciarul Rahova care au avut legătură dramele prin care a trecut poporul roman în ultima sută de ani: Primul Război Mondial, participarea la Marea Unire, închisorile comuniste de după al Doilea Război Mondial şi rezistența prin cult şi cultură împotriva opresiunii comuniste etc.

Scene puternice

Spectacol conţine scene puternice, interpretate cu convingere de o trupă de tineri actori coordonaţi de Simona Pandele (manager de proiect, contact 0724 359 299) care transpun ideea creştină potrivit căreia "apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost şi făuritorii Marii Uniri". Din distribuţia acestui spectacol fac parte actorii Simona Pandele, Dan Apăvăloaie, Adina Iftime, Andrei Butu şi Maria Ene.

"Osânda cărţilor" este un proiect de teatru puternic, greu de uitat şi necesar, inspirat din drama culturii şi a religiei în perioada comunistă, care se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani în arhivele vremii despre toţi preoţii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, printre care s-a numărat şi părintele Petru Gh. Savin.

Acest proiect se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.

 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23