EXCLUSIV  Operaţii cu laserul la ochi. Dr. Chiseliţă: E una dintre întrebările pe care le pune pacientul. Ăsta e răspunsul corect

Sursă foto: Unsplash (Brands&People)
Sursă foto: Unsplash (Brands&People)

Medicul Dorin Chiseliță a vorbit despre soluțiile chirurgiei cu laser în cazul mai multor afecțiuni oftalmologice în cadrul Academiei de Sănătate. 

”Operația de cataractă a devenit o operație standardizată grație unui aparat care se numește phacoemulsificator. Marea majoritate a oftalmologilor folosesc acest procedeu, obținând rezultate foarte bune în procent foarte mare, în 90% - 95% din cazuri. În ultimii 10 ani, în materie de chirurgie, procedura se însoțește de laser în chirurgia cataractei. La populația generală există încetățenită ideea de operație cu laserul, iar una dintre întrebările pe care le pune pacientul este ”mă operați cu laserul?” Răspunsul corect este nu. Laserul nu face altceva decât să asiste chirurgul în eliminarea cristalinului, de aceea în terminologia oftalmologică vorbim în mod corect de chirurgia cataractei asistată de către laser. 

Laserul, sigur, aduce avantaje, în sensul standardizării unor timpi chirurgicali, face dintr-un chirurg bun, un chirurg foarte bun, mai greu de transformat un chirurg foarte bun într-un chirurg excepțional, dar standardizează niște pași, predictibilitatea este crescută, fără a exista diferențe în ceea ce privește rezultatele la cei ce fac cu emulsia tradițională față de cei care fac cu emulsia asistată de către laser. Mai mult decât atât, costurile sunt mai mari pentru că se presupune o investiție importantă când vorbim de acest laser.

Tot în ceea ce privește chirurgia cataractei aș dori să menționez faptul că există două zone în care cristalinul transparent se îndepărtează și prima este ceea ce numim noi chirurgia presbiopiei. Persoane în vârstă, presbiopi, după 45 de ani, care au vicii de refracție importante, ar putea să își manifeste dorința să nu poarte ochelari. Ei bine, la acei pacienți se poare îndepărta cristalinul transparent și se poate înlocui cu un cristalin artificial cu funcții multiple, pentru o bună vedere la distanță, pentru o bună vedere intermediară, pentru o bună vedere de aproape.

Evident că nu orice persoană presbiopă este eligibilă pentru un asemenea procedeu, ci mai degrabă cei care sunt hipermetropi, cei care sunt purtători de ochelari pentru hipermetropie, astigmatism, metropie, cu valori ceva mai mari. De asemenea, se poate îndepărta cristalinul transparent într-o afecțiune gravă, glaucomul. Acolo, îndepărtarea cristalinului transparent ar putea să aducă rezultate la fel de bune ca și clasica iridotomie periferică cu laserul. Mai există o tendință în ultimii zece ani, aceea de a efectua chirurgia bilaterală a cataractei. Cu alte cuvinte, să se opereze pacienții în cadrul aceleiași ședințe la amândoi ochii. Evident că aici o asemenea abordare comportă o discuție, dar perioada de COVID-19 ne-a arătat că ar trebui să luăm în considerare o asemenea variantă în care pacientul se prezintă o singură dată la medic, este operat pentru amândoi ochii, reabilitarea funcțională este rapidă, numărul de vizite la doctori este mai redus și așa mai departe”, a explicat medicul Dorin Chiseliță, invitatul zilei la Academia de Sănătate

Urmărește emisiunea integrală AICI:


                                                                                                                                        

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel