EXCLUSIV  Opera rock “Jesus Christ Superstar”, cu peste 1.600 de reprezentaţii

După incredibilele succese de public şi de critică obţinute la Amsterdam, Haga, Anvers, Groningen, revine în Italia, la cererea publicului, Jesus Christ Superstar, opera rock celebră pe plan international, semnată de Massimo Romeo Piparo şi produs de Peep Arrow Entertainment, avându-l în rolul lui Iisus pe inegalabilul Ted Neeley.

(w670)

Senzaţionalului şi îndelung aplaudatului turneu început în iarna anului 2015 în principalele oraşe din nordul Europei, urmează acum un lung turneu în care Jesus Christ Superstar va poposi până la sfârşitul primăverii în numeroase oraşe italiene. Spectacolul poate fi vizionat la Gran Teatro Geox din Padova.

(w670)

Este un teatru privat, inaugurat în 2009, cu impunătoare arcade în fier şi aluminiu, cu fotolii super comfortabile, cu foaiere elegante care găzduiesc numeroase expoziţii de pictură şi sculptură.

(w670)

Povestea unui mit care copleşeşte cu pasiunea sa spectatorii de toate vârstele, un om-simbol care face din spiritualitate drapelul lui revolutionar, un personaj unic în istoria teatrului muzical. Celebra operă a lui Andrew Lloyd Webber şi Tim Rice nu cunoaşte ridurile timpului, reprezentaţia reînnoind şi astăzi propriul mit care provoacă un entuziasm mereu mai puternic asupra a milioane de spectatori în Europa şi în Italia.

(w670)

Opera rock spune povestea ultimei săptămâni a vieţii lui Iisus, văzută prin ochii celui mai bun prieten şi trădător al său, Iuda. Capodopera muzicală a lui Andrew Lloyd Webber, textele dramatice ale lui Tim Rice şi extraordinarul Ted Neeley, în vârstă de 73 de ani, în rolul vieţii sale, susţinut de un ansamblu de 50 de persoane şi de orchestră uluiesc prin interpretare şi prin marile cântece ca I don’t know how to love him, Superstar şi fenomenalul Gethsemane.

(w670)

După turneul în Olanda, publicaţia Gelderlander scria: “Notele teribil de acute în Gethsemani au provocat ovaţii de lungă durată”, iar De Volkskrant nota la rândul său: “Neely este indiscutabil punctul central al spectacolului”.

“Un spectacol care te lasă fără suflare, cu un grup rock extraordinar, dansatori care îşi dau ameţeală şi cântăreţi excelenţi”, aprecia şi Vrij Nederland.

(w670)

Iisus Christos este întotdeauna actual, chiar şi după 20 de secole. Istoria lui fascinează şi lasă loc unor interpretări personale numeroase. Scriitori, compozitori şi artişti vizuali l-au reprezentat pe fiul lui Dumnezeu sub formele cele mai diverse.

Opera rock Jesus Christ Superstar a fost lansată prima data sub forma unui album musical de Tim Rice et Andrew Lloyd Webber. Coperta albumului a prezentat 12 imagini diferite ale lui Iisus. Portretele au fost realizate de vechii maeştri. Prin aceasta, Rice et Webber au arătat că şi ei au încercat să interpreteze această temă inepuizabilă. Albumul a inspirat mai multe comedii muzicale şi o adaptare cinematografică.

(w670)

Jésus Christ Superstar este inspirată de povestea biblică, dar are diferenţe faţă de interpetarea creştină. Personajul principal nu este Iisus Christos, ci Iuda Iscariotul care, în versiunea lui Rice este puternic şi inteligent, în timp e Iisus este mai curând intuitiv şi emotiv. Asta îl face mai puţin divin şi mult mai uman decât în povestea biblică. Fecioara Maria are şi ea în spectacol un statut diferit de versiunea biblică. Îl iubeşte pe Iisus chiar dacă nu o poate arăta deschis.

În timpul Cinei cea de taină, Iisus îşi prezice soarta şi îl desemnează pe Iuda ca trădător. Acesta din urmă şi dă seama că, în realitate, el îi face un serviciu, chiar dacă sângeros, lui Iisus prin trădarea sa, ajutându-l să-şi împlinească destinul divin.

(w670)

Andrew Lloyd Webber contribuie pe plan muzica la reuşită. De fiecare dată el atinge exact coardele sensibile. Diversitatea partiturilor musicale este dată de părţi simfonice combinate cu blues, folk şi pasaje evanghelice, în timp ce cântecele sunt susţinute de efecte sonore electronice. Acest mix acustic formează o paralelă cu libretul operei în care trecutul şi prezentul se contopesc. Graţie folosirii unei orchestre mari, ce creează un mix acustic extravagant, se poate vorbi, pe drept, de o operă rock.

Şi dacă după 23 de ani de succese (peste 1.600 de reprezentaţii, 160 de artişti care s-au succedat în distribuţie, peste 1,7 milioane de spectatori, 12 ani consecutivi de prezenţă pe afişul teatrelor italiene) acest spectacol continuă să emoţioneze publicul de toate vârstele, meritul se datorează unei combinaţii de factori: în primul rând, extraordinara muncă artistică a lui Massimo Romeo Piparo şi a echipei sale, care au ştiut să aducă pe scenă forţa emoţională a unei istorii universale, apoi valorilor pozitive şi sentimentelor puternice, în care muzica devine protagonist. Străluceste, într-un spectacol în limba originală, în întregime live, indiscutabila excelenţă artistică a interpreţilor şi înainte de toate a lui Ted Neeley, protagonistul filmului istoric al lui Norman Jewison  din 1973, care a pus o amprentă mitică şi de neuitat asupra rolului Isus.

(w670)

Ted Neely avea 30 de ani când l-a întrupat pe Iisus pe marele ecran. După 43 de ani, el este din nou Iisus. Actorul joacă cu pasiune, stârnind aplauze la scenă deschisă.

Alături de Ted Neely, din distribuţie mai fac parte Feisal Bonciani, Paride Acacia, Simona DiStefano, Emiliano Gepetti, Mattia Braghero, Elia Lo Tauro, Francesco Mastroianni, Salvador Axel Torrisi.

Trebuie menţionată şi impunătoarea şi spectaculoasa scenografie care onorează astăzi Italia pe scenele internaţionale, demonstrând nivelul competitiv în termenii calităţii artistice şi profesionalităţii în domeniul musicalului. Stau mărturie spectacolele sold out şi ovaţiile la scenă deschiă care răsplătesc spectacolul de ani de zile, ca şi prestigiosul MusicalWorld Award, una dintre distincţiile mondiale ale lumii muzicale care l-au declarat “Cea mai bună producţie internaţională” în 2016, în Olanda.

(w670)

Pe acelaşi plan se situează orchestra dirijată de Emanuele Friello, ansamblul de 24 acrobaţi şi balerini evoluând în coregarfia lui Roberto Croce, scenografia concepută de Giancarlo Muselli şi Teresa Caruso şi costumele Ceciliei Betona.

Publicul italian va avea ocazia să cunoască sau să revadă una dintre cele mai entuziasmante istorii scrise vreodată, într-un spectacol care celebrează talentul, marile sentimente şi frumuseţea pin intermediul muzicii rock.

Tim Rice şi Andrew Lloyd Webber au reuşit o capodoperă muzicală. Nu ştiau, la vremea aceea, că au creat una dintre cele mai importante opere dramatico-muzicale ale secolului al XX-lea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel