Oamenii de știință au testat pe lei hormonul iubirii, OXITOCINA. Ce s-a întâmplat cu leii?

Foto Ilustrativ/Pexels Gary Whyte
Foto Ilustrativ/Pexels Gary Whyte

Oamenii de știință le-au dat leilor o doză de oxitocină, hormonul iubirii, pentru a vedea ce impact ar avea asupra acestui prădător vulnerabil.

Oxitocina, sau hormonul dragostei, este benefic pe plan social în apropierea dintre oameni și joacă un rol central și în reproducerea sexuală.

 La animale, cercetările din ultimele decenii sugerează că poate juca un rol în legăturile sociale. De exemplu, cercetările publicate în 2017 au arătat cum injectarea focilor sălbatice cu oxitocină le-a făcut mai prietenoase unul față de celălalt, potrivit Newsweek.

Numărul de lei este în prezent în scădere, fiind estimat că 20.000 au rămas în sălbăticie. Leii sunt vânați de oameni ca răzbunare pentru atacurile asupra animalelor și oamenilor, precum și preventiv pentru a-i proteja pe cei care locuiesc în apropiere. Specia este vizată și de vânătorii de trofee.

Eforturile de conservare a leului implică adesea mutarea indivizilor din zonele în care sunt expuși riscului uman, precum și reintroducerea lor în parcuri. Dar leii sunt un prădător agresiv și sunt foarte teritoriali. Aceasta înseamnă că aducerea unui nou individ într-o zonă în care leii sunt deja prezenți poate fi riscantă.

Oamenii de știință de la Universitatea din Minnesota au vrut să vadă dacă oxitocina ar promova legăturile sociale între lei, așa cum face cu alte specii. În experimentul lor într-o rezervație de viață sălbatică din Africa de Sud, cercetătorii au atras leii la un gard de sârmă cu bucăți de carne. Odată suficient de aproape, își pulvereau oxitocină în nas.

Descoperirile au arătat că cei 23 de lei cărora li sa administrat oxitocină erau mai toleranți cu ceilalți și erau mai puțin teritoriali. „Puteți vedea că trăsăturile lor se înmoaie imediat, trec de la încrețite și agresive la acest comportament total calm”, a declarat Jessica Burkhart, care a fost autorul principal al studiului publicat în iScience , într-un comunicat. "Se relaxează complet. Este uimitor."

Distanța dintre leii care se joacă cu o minge după oxitocină sa înjumătățit de la aproximativ 22 de picioare la 11 picioare, sugerând că au devenit mai toleranți unul față de celălalt. Odată cu introducerea alimentelor, efectul oxitocinei a dispărut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel