Îngrijirea dinților începe încă din primele luni ale vieții noastre, iar sănătatea dentară în copilărie reprezintă baza dezvoltării unei danturi sănătoase pentru viitor.
De la primii dințișori temporari și până la apariția celor permanenți, este esențial să acordăm o atenție deosebită igienei orale și îngrijirii corespunzătoare unei danturi sănătoase pe termen lung.
Primii dințișori temporari sau "dinții de lapte" apar în jurul vârstei de șase luni și continuă să erupă până la doi - trei ani. Această etapă, în care apar 20 de dinți temporari, este crucială în dezvoltarea ulterioară a danturii permanente.
Dinții permanenți încep să erupă în jurul vârstelor de 6 - 10 ani și continuă să apară până la vârsta de 13 - 14 ani, moment când multe persoane au toți cei 32 de dinți permanenți.
Dentiția de lapte joacă un rol esențial în dezvoltarea ulterioară a danturii permanente, deoarece ajută la menținerea spațiilor necesare pentru dinții permanenți și asigură funcționalitatea vorbirii și masticației.
În cazul în care igiena orală este neglijată în primii ani de viață, pot apărea carii dentare, sănătatea gingiilor are de suferit, iar dinții permanenți în curs de formare pot fi compromiși.
Pentru ca cei mici să aibă o dantură sănătoasă, e nevoie doar de câțiva pași ușor de parcurs și distractivi.
Periajul corect al dinților, de două ori pe zi: Periajul dinților de două ori pe zi cu o pastă de dinți adecvată vârstei ajută la eliminarea plăcii bacteriene ce se poate forma în urma meselor dese și (în unele cazuri) cu conținut ridicat de zahăr și previne apariția cariilor.
O alimentație sănătoasă: O alimentație echilibrată și bogată în nutrienți contribuie la sănătatea dentară. Limitarea consumului de zaharuri și alimente acide ajută la prevenirea cariilor.
Vizite regulate la medicul stomatolog: Consultul stomatologic începând de la un an sau de la apariția primilor dinți de lapte are o mulțime de beneficii. Copiii capătă încredere în medic și experiența este una confortabilă, iar părinții află detalii despre cum pot ajuta copiii să aibă o dantură perfectă. Medicul stomatolog poate recomanda un detartraj dentar sau lacuri de fluorizare ce întăresc smalțul dinților și reduc riscul apariției cariilor.
Din păcate, nu întotdeauna acești pași sunt parcurși, după cum ne arată un studiu realizat în colaborare cu Reveal Marketing Research. Potrivit acestor date, 45% dintre părinți au declarat că prima durere de dinți a copiilor lor a apărut între 0 si 3 ani.
Mai mult decât atât, 40% dintre participanții la studiu nu apelează la servicii stomatologice pentru copii. Află mai multe despre ce înseamnă sănătatea dentară la copii și cum este aceasta percepută și gestionată!
O dantură sănătoasă se poate menține cu un efort minim, mai ales dacă obiceiurile sănătoase sunt înrădăcinate încă din copilărie.
Periaj dentar corect, de 2 ori pe zi, împreună cu utilizarea aței dentare, după mese.
Control de rutină la medicul stomatolog, o dată la 6 luni.
Profilaxia cariei dentare, la medicul stomatolog, prin detartraj dentar.
Alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți și cu conținut scăzut de zaharuri.
Limitarea viciilor precum fumatul, dar și consumul limitat de vin și cafea, pentru o dantură perfectă și strălucitoare.
Care este, însă, situația reală? Peste 70% dintre români suferă de afecțiuni stomatologice netratate. Multe dintre acestea pot fi tratate într-un stadiu incipient sau prevenite, printr-o igienă orală corespunzătoare și vizite periodice la medicul stomatolog. Iată cum arată sănătatea dentară la adulți și cum a schimbat pandemia obiceiurile românilor.
O dantură sănătoasă în copilărie este o investiție în sănătate, dar și în dobândirea obiceiurilor sănătoase.
Îngrijirea adecvată a dinților încă din primii ani ai vieții și vizitele regulate la medicul stomatolog pot asigura o dantură sănătoasă și un zâmbet strălucitor și în viitor pentru copiii noștri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu