Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie bariatrică la Spitalul Clinic SANADOR, a spus care e calculul simplu pe care să-l faci pentru a vedea dacă ești obez și ești predispus unei intervenții chirurgicale.
Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie bariatrică la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la interviurile DC News, unde a vorbit despre oamenii obezi, metodele de tratament și modul în care cineva ar putea să afle dacă este predispus unei intervenții chirurgicale ca urmare a excesului de masă corporală.
„Realitatea este că, la nivel global, 20-30% din oameni suferă de obezitate. În țara noastră, numărul, după ultimele informații primite de la Asociația Endocrinologică Română este că mai mult de 4.250.000 de români suferă de obezitate.
Tratamentul este complex și asociază chirurgia unor tratamente conservatoare precum nutriția, kinetoterapie, psihoterapie, iar în ultimii doi ani au fost consemnate progrese semnificative în ceea ce privește progresul de terapie medicamentoasă. Așadar, putem spune că avem schimbări importante pe această latură“, a precizat medicul Florin Turcu.
„Primele rezultate consemnate în urmărirea pacienților cu obezitate ne fac să considerăm terapia medicamentoasă ca un adjuvant important inclusiv al chirurgiei bariatrice.“, a spus dr. Turcu.
„Dar medicamentele taie pofta de mâncare“, a completat Val Vâlcu.
„Așa este! Obezitatea este o problemă generală a organismului și evident că intervenția chirurgicală nu rezolvă problema, iar ea trebuie să fie privită ca un restart pe care un pacient îl face pentru a induce o scădere ponderală importantă în primele 12-15 luni de la intervenția chirurgicală. În timp, statisticile consemnează că 25% din pacienți s-ar putea îngrășa din nou.
Din punct de vedere medical se apreciază că un pacient care se îngrașă mai mult e 50% din excesul ponderal pe care îl are este necesar a fi reevaluat și deferit unor tratamente de completare a intervenției inițiale.
Diagnosticul este ușor și nu avem nevoie de o investiție în aparatură. Ar trebui să ne cântărim și să ne măsurăm și să calculăm după formula deja celebră a indicelui de masă de corporală. Un pacient care suferă de obezitate are un indice care este de la 30kg/mp în sus. Greutatea inițială se raportează la greutatea ideală, care se calculează după o formulă în care la bărbați se scade din numărul centimetrilor valoarea 100, iar la femei se scade 103. De la această greutate ideală până la cea consemnată de cântar este o diferență care este notată ca exces ponderal“, a precizat medicul.
„Când devine excesul obezitate?“, a insistat Val Vâlcu.
„Indicația tratamentului cu operație se face atunci când excesul ponderal depășește 40 de kilograme greutatea ideală. Dacă o femeie cu 64 de kilograme greutate ideală la 167 de centimetri, dacă are 104 kilograme este o candidată la o intervenție chirurgicală ca prim gest terapeutic.“, a precizat medicul Turcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu