Urmărește emisiunea live


Nu va mai ninge deloc în București, în 50 de ani? Climatologul Roxana Bojariu: Stratul de zăpadă, din ce în ce mai restrâns

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Victoria Borodinova)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Victoria Borodinova)

Roxana Bojariu, climatolog, a făcut mai multe precizări legate de posibilitatea ca în următorii 50 de ani  să nu mai ningă deloc în București.

"Stratul de zăpadă care se va depune va fi din ce în ce mai restrâns"

"Nu se pune problema să nu fie ninsoare în 2050 sau începând din 2050. Probabil că vor mai fi episoade cu ninsoare. Statistic vorbind însă, ele vor fi din ce în ce mai rare, pe măsură ce continuă şi se accelerează această cursă a încălzirii globale. Episoadele cu ninsoare pot deveni mai rare. Evident că şi stratul de zăpadă care se va depune va fi din ce în ce mai restrâns şi cu grosimea din ce în ce mai mică, mai ales în zonele joase. La munte, sunt alte condiții climatice şi, chiar în cazul încălzirii globale, mai ales la altitudini înalte, se menţine zăpadă, deşi şi acolo există aceeaşi tendinţă de reducere. Se simte mai greu acolo. Vom mai avea (n.r. episoade de ninsoare), numai că vor fi destul de rare, statistic vorbind.

Acum, ştiţi cum e şi cu statistica. Statistic vorbind, ai episoade rare, dar, şi când ai şi te loveşte, nu mai ţii cont că probabilitatea a fost destul de mică. Sunt efecte asupra comunităţii locale, în cazul, de exemplu, acesta al Bucureștiului. Aşa că nu trebuie considerat acest scenariu, că nu va mai fi deloc strat de zăpadă şi, cu atât mai mult, că nu vor mai fi episoade cu strat abundent de zăpadă, care pot să aducă probleme în Bucureşti. Mai grele vor fi mai rare şi aici este foarte important să vedem, să folosim informaţiile din prognozele cu intervale mai scurte de timp, care ne pot da o idee, cel puţin cu câteva zile înainte, când se apropie un astfel de episod", a spus Roxana Bojariu, la Antena 3.

"Nu prea mai există şanse de ninsoare"

Cât despre posibilitatea de a mai ninge în această iarnă, climatologul a mai spus: "După cum arată lucrurile acum, nu prea mai există şanse de ninsoare, dar ştiţi că au mai fost episoade şi în partea a doua a lunii aprilie. În Moldova, în 2017, a fost viscol cu strat de zăpadă serios. Este adevărat că nu a durat foarte mult, dar, iarăşi, au fost consecinţe importante asupra comunităților locale. Trebuie să fim foarte atenţi la prognozele pe toate anticipaţiile", a mai spus climatologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel