Malaria. Un vaccin împotriva maladiei a fost aprobat de OMS

Pexels
Pexels

Malaria este o maladie care, după studii îndelungate, are un vaccin care să ajute la combaterea ei. 

Primul vaccin împotriva malariei ar putea fi lansat pentru miliarde de oameni după ce consilierii cheie ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) i-au dat undă verde, scrie Sky News. Experții din organismele consultative ale OMS pentru imunizare și malarie au concluzionat că vaccinul Mosquirix ar putea salva zeci de mii de vieți în fiecare an.

Vaccinul este acum de așteptat să primească acceptul OMS, iar finanțarea pentru milioane de doze va fi apoi luată în considerare de GAVI, Alianța pentru vaccinuri, care asigură că țările cu venituri mici au acces la vaccinurile care ar putea salva vieți.

Decizia Grupului consultativ strategic de experți în imunizare (SAGE) și a Grupului consultativ privind politica împotriva malariei (MPAG) de a sprijini distribuirea vaccinului pe scară largă urmează unei lansări pilot în Ghana, Kenya și Malawi. Peste 800.000 de copii din cele trei țări au primit cel puțin o doză de vaccin din 2019, ca parte a programului normal de imunizare a copiilor.

Vaccinul a reușit să prevină 30% din cazuri

Testul real al vaccinului a arătat că a prevenit 30% din cazurile severe de malarie, chiar și în zonele cu o pondere ridicată a altor măsuri, cum ar fi plasele de pat impregnate cu insecticid. De asemenea, s-a dovedit sigur, cu o acceptare ridicată de către familii.

Malaria a dus la 409.000 de decese în 2019, marea majoritate a acestora în Africa subsahariană. Boala ucide un copil la fiecare două minute.

BioNTech dorește să creeze un vaccin cu ARN mesager pentru malarie

Vaccinurile bazate pe tehnologia acidului ribonucleic mesager (ARNm) se folosesc de instrucţiuni genetice ale virusului pentru a construi un fragment al virusului, împotriva căruia organismul declanşează răspunsul imunitar. BioNTech a precizat că intenţionează să dezvolte un vaccin sigur şi cu o eficienţă ridicată pe bază de ARN mesager, care să garanteze o imunitate pe termen lung împotriva malariei, scrie Agerpres.

Compania analizează totodată modalităţile de a instala o facilitate de producţie în Africa, unde să poată fi fabricate vaccinuri de tip ARNm, se mai precizează în comunicat.

Compania germană, cu sediul în oraşul Mainz, s-a asociat cu gigantul farmaceutic american Pfizer, dezvoltând împreună unul dintre primele vaccinuri pe baza ARN mesager împotriva noului coronavirus care au fost aprobate pentru utilizare la nivel global. BioNTech a încasat venituri de 270,5 milioane de euro în 2020 doar de pe urma vaccinului împotriva COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel