Un studiu realizat de medicii unei universități din Portugalia și publicat în revista Frontiers in Behavioral Neuroscience arată că o cană de cafea ajută mai mult la sporirea performanțelor psihomotorii decât o băutură energizantă cu cofeină.
Echipa condusă de medicul Maria Picó-Pérez a folosit aparatură de rezonanță magnetică funcțională pentru a analiza activitatea cerebrală a unor subiecți care primeau fie o ceașcă de cafea, fie una de apă în care era dizolvată cofeină. Activitatea cerebrală a participanți la studiu a fost măsurată înainte și după 30 de minute de la ingestia băuturilor cu conținut de cafeină.
Atât consumul de cafea, cât și consumul de cofeină dizolvată în apă au dus la o scădere a conectivității funcționale a părții din creier active în timpul odihnei. Această descoperire sugerează că atât consumul de cafea, cât și de băuturi cu cofeină ajută individul să treacă de la o stare de odihnă la activități legate de sarcini, notează cercetătorii.
Însă, consumul unei căni de cafea a stimulat, în plus, conectivitatea în zonele cerebrale responsabile de acuitatea vizuală și în cele legate de memoria de lucru, de controlul cognitiv și comportamentul direcționat către obiective. Acest efect nu a apărut în urma consumului de apă cu cofeină.
Cafeaua oferă o stare sporită de pregătire, oamenii care au băut cafea fiind mai receptivi și mai atenți la stimulii externi, față de cei care au băut doar cofeină dizolvată în apă, concluzionează studiul cercetătorilor de la Universitatea din Minho.
Explicație poate fi dată de unele substanțe ce se regăsesc în cafea, dar nu și în băuturile cu cofeină, sau de factori psihologici asociați consumului habitual de cafea, iar studiile ulterioare vor căuta să diferențieze între aceste elemente, a spus dr. Maria Picó-Pérez.
Cafeina blochează receptorii de adenosină în creier, conducând la creșterea producției de dopamine și norepinefrină, doi neurotransmițători asociați cu starea de bine și vigilență.
Cafeaua este una dintre băuturile preferate la nivel mondial și este apreciată pentru aroma și gustul său unic. Consumul moderat de cafea poate îmbunătăți memoria, concentrarea și performanța cognitivă. Cafeaua conține o cantitate semnificativă de antioxidanți, cum ar fi acidul clorogenic, acidul ferulic și polifenolii. Acești compuși contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din organism, reducând riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.
De asemenea, cafeaua furnizează nutrienți esențiali, precum vitamina B2, B3, B5, magneziu și potasiu. Studiile au arătat că un consum moderat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de dezvoltare a unor afecțiuni precum boala Parkinson și boala Alzheimer.
Unele studii au indicat că persoanele care consumă cantități moderate de cafea prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral.
Băuturile energizante cu cofeină, cum ar fi Red Bull, au câștigat popularitate în ultimii ani, fiind consumate de mulți pentru a obține un boost de energie sau a-și îmbunătăți performanța. Consumul excesiv al acestor băuturi poate prezenta riscuri semnificative pentru sănătatea noastră.
Băuturile energizante conțin o concentrație ridicată de cofeină, iar consumul excesiv are efecte adverse printre carese numără anxietatea, palpitațiile, insomniile, tulburările de ritm cardiac și chiar dependența de cofeină. Supraconsumul poate afecta negativ și starea de sănătate generală, provocând iritabilitate, tremurături, dureri de cap și dificultăți de concentrare. Cantitatea mare de zahăr din băuturile energizante crește riscul de diabet.
Consumul excesiv poate crește riscul de aritmii cardiace și chiar de accident vascular cerebral. Aceste băuturi pot fi deosebit de periculoase pentru persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente sau pentru cei care suferă de hipertensiune arterială.
Băuturile energizante pot interacționa cu alte substanțe, cum ar fi alcoolul. Consumul combinat de băuturi energizante și alcool poate duce la comportamente impulsive, judecăți defectuoase și poate crește riscul de accidente sau comportamente periculoase. De asemenea, combinarea băuturilor energizante cu medicamente sau alte stimulente poate avea efecte nedorite și poate influența negativ sănătatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu