Ionuț Vulpescu, după moartea lui Alexandru Darie: O binecuvântare și o sfidare

Ionuț Vulpescu
Ionuț Vulpescu

Regizorul Alexandru Darie a murit miercuri, la vârsta de 60 de ani.

Ionuț Vulpescu, ministru al Culturii, a transmis un mesaj după moartea regizorului.

”Am primit cu profundă tristețe vestea morții celui care a fost Alexandru (Ducu) Darie, regizor, reprezentant de frunte al artei teatrale românești și om de mare cultură. Am avut privilegiul de a-l cunoaște și de a lucra împreună pentru proiecte care priveau teatrul românesc și slujitorii lui.

Faptul că provenea dintr-o familie de artiști, Iurie Darie și Consuela Roșu, a fost, pentru el, o binecuvântare și o sfidare. Binecuvântare, pentru că mediul în care a crescut și s-a format i-a deschis o lume magică; lumea scenei, o lume în care i-a plăcut să trăiască și care l-a stimulat să creeze, așa cum puțini au reușit să o facă. Sfidarea a fost aceea de a demonstra că a reușit prin forțe proprii, prin calitățile sale, prin spirit vizionar.

Cred că a atins tot ce și-a propus, ca om de teatru. Spectacolele regizate de el rămân de referință. „Visul unei nopţi de vară", din 1991, a fost considerat de ziarul "The Guardian" cea mai bună montare după spectacolul semnat de Peter Brook, și l-a impus pe scena internațională. Mare iubitor al creațiilor lui William Shakespeare, Ducu Darie a fost invitat, în 1992, de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic", BBC apreciind montarea drept un „eveniment al stagiunii".

A fost un spirit deschis: i-a plăcut să abordeze noi domenii artistice, să experimenteze, la limita dintre genuri. Cultura lui vastă l-a ajutat în această aventură a spiritului, care și-a găsit sfârșitul mult prea devreme. Moartea lui Ducu Darie lasă un gol în teatrul Bulandra, al cărui director a fost atâția ani, dar și în comunitatea oamenilor de teatru.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a fost mesajul lui Ionuț Vulpescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel