Intoleranța la lactoză, detalii importante

Chiar dacă nu sunteți intolerant la lactoză acum, există șanse ca într-o zi să deveniți. În copilărie, ați băut lapte pe săturate, dar acum, ani mai târziu, începeți să observați că produsele lactate câteodată nu vă pică bine la stomac. Pentru unii, aceste momente neplăcute sunt acompaniate de balonare, crampe stomacale și diaree, simptome clare de intoleranță. Iată cum și de ce corpul tău nu mai suportă lactatele.

Când eram mici, la micul dejun sau seara, înainte de culcare, o cană de lapte cald era ceva obișnuit în meniu. Mulți adulți, însă, descoperă că acest obicei le face mult rău. Se trezesc cu dureri și crampe la stomac, sunt balonați și au diaree, de fiecare dată când beau nevinovata cană de lapte.

Acesta este probabil suma totală a cunoștințelor despre intoleranța la lactoză pe care le au cei mai mulți dintre noi. Pentru a crește gradul de conștientizare a problemei, health24.com al alcătuit o listă cu lucruri pe care ar trebui să le știm despre această afecțiune digestivă des întâlnită:

1. Ați putea fi foarte aproape de a face intoleranță la lactoză

Dacă vă place înghețată, următoarele informații ar putea fi supărătoare: Cercetările arată că aproximativ 75% din populația lumii pierde, la un moment dat în viață, capacitatea de a descompune lactoza, ceea ce înseamnă că mulți oameni vor deveni, în mod natural, intoleranți la lactoză.

2. Unele etnii au mai multe șanse să o dezvolte decât altele

Intoleranța la lactoză este mai răspândită printre cei din Asia de Est, unde afectează mai mult de 90% dintre adulți în unele comunități, potrivit Institutului național de Sănătate din SUA (NIH).

Condiția este, de asemenea, obișnuită la persoanele care au origini evreiești, arabe, vest-africane, grecești și italiene. Pe de altă parte, persoanele cu strămoși din Europa de Nord, care consumă în majoritate lapte nefermentat, au o rată de intoleranță la lactoză de numai 5%.

3. Intoleranța la lactoză afectează oamenii în mod diferit

Persoanele cu intoleranță la lactoză au reacții variate la consumarea produselor lactate. Cantități mici de lactoză pot cauza simptome intense cum ar fi crampe abdominale și diaree la unii, în timp ce alții ar putea avea balonare.

Nu este clar de ce simptomele variază atât de mult de la o persoană la persoană - s-ar putea totuși să aibă legătură cu flora intestinală a fiecărui individ.

4. Anumite tipuri de brânză și iaurt nu declanșează tulburarea

În multe cazuri, a fi intolerant la lactoză nu înseamnă că trebuie să spui la revedere bunătăților din lactate. Dintre cei afectați, în timp ce unii oameni nu pot digera deloc astfel de produse, alții nu au probleme cu iaurtul, care conține lapte fermentat sau cu unele brânzeturi, cum ar fi parmezanul sau cedar-ul. Aceste brânzeturi sunt „îmbătrânite" și conțin numai urme de lactoză, făcând mai ușoară digerarea lor pentru cei cu intoleranță.

Important e ca, înainte de a mânca sau bea un produs lactat, să verificați eticheta nutrițională. Deoarece lactoza este zahărul găsit în lapte, cu cât mai puține grame de zahăr aveți pe etichetă, cu atât sunt mai mari șansele să digerați fără probleme produsul.

5. Simptomele apar rapid

Simptomele de intoleranță la lactoză se produc de obicei în interval de 30 minute până la două ore după consumarea produselor în cauză. Cu cât mai multe produse lactate consumați, cu atât vă veți simțiți rău mai repede.

6. Bebelușii pot fi intoleranți la lactoză

Au existat și cazuri de intoleranță la lactoză la sugari. Acest lucru se întâmplă atunci când bebelușul are o mutație a genei LCT, care oferă în mod normal „instrucțiuni" pentru a produce acea enzimă cheie. Drept rezultat, intestinul subțire al bebelușului produce puțină sau deloc lactază, ceea ce face ca laptele imposibil de digerat.

Potrivit Institutului Național american de Diabet, Bolii digestive și de Rinichi, copiii pot moșteni gene care generează intoleranță congenitală la lactoză de la părinții lor. Cu toate acestea, este extrem de rar ca bebelușii să aibă această afecțiune.

7. Vă puteți „construi" toleranța

Deși sună ca un experiment neplăcut pentru oricine are intoleranță la lactoză, studiile arată că atunci când consumi cantități mici de lapte după masă, de două până la trei ori pe zi, poate ajuta la „recondiționarea" sistemului digestiv astfel încât acesta să învețe să descompună laptele fără probleme.

Cu toate acestea, dacă intestinul subțire nu produce suficientă lactază, nu va începe brusc să o facă. Ar trebui să experimentați și să aflați ce funcționează cel mai bine pentru dvs., în loc să excludeți complet laptele din meniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel