EXCLUSIV  Înlocuiește radioterapia chirurgia? Dr. Matei Bâră, Sanador: S-a dezvoltat foarte mult, efectele adverse au scăzut

foto pexels
foto pexels

Dr. Matei Bâră, de la Sanador, a vorbit despre radioterapie în cadrul dezbaterii ”Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”. 

Dr. Matei Bâră este medic specialist radioterapie, șeful departamentului de radioterapie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR. Prezent în cadrul dezbaterii ”Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”, organizată astăzi, 20 mai 2022, de către DCMedia Group, dr. Matei Bâră a subliniat că ”radioterapia s-a dezvoltat foarte mult față de acum 10-20 de ani, dozele de tratament au mai crescut, efectele adverse pe organele din jur, de la anumite patologii, au scăzut foarte mult și efectele terapeutice sunt mult mai bune. Dacă e să întrebăm dacă să comparăm radioterapia cu chirurgia, dacă e să o luăm global, pe toate localizările, aș putea spune că radioterapia ajută chirurgia de foarte multe ori”. ”Nu putem să spunem că radioterapia este mai bună sau invers, depinde foarte mult de patologie” a continuat medicul, afirmând că-n anumite patologii tratamentul este exclusiv local, efectuat prin radioterapie, în alte patologii, vorbim despre radioterapie pre-operatorie, bine stabilită în ghidurile internaționale.

Marea majoritatea a clinicilor care au servicii de radioterapie, conform medicului, utilizează aparatele cu raze X, cele mai folosite. În afara țării, sunt anumite centre, reduse, care efectuează terapie cu alte tipuri de particule, cum sunt cele cu protoni sau cu ioni de carboni, după cum ne spune dr. Matei Bâră. Acesta afirmă că implică dotări care în România, momentan, nu au cum să apară. ”Au anumite beneficii pe anumite localizări, dar la altele sunt similare ca și răspuns terapeutic și efecte adverse locale” spune medicul specialist radioterapie. 

”Dacă e să vorbim despre iradierea cu fotoni, aparatele acestea sunt cel mai frecvent folosite în toată lumea. (...) Se folosește și radioterapia ghidată, imagistică, adică vedem în fiecare zi, la fiecare ședință, vedem cum evoluează formațiunea tumorală sau dacă s-a redus formațiunea sau adenopatia” a continuat medicul.

Vezi dezbaterea completă:  

Youtube video image

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ”Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”, eveniment organizat de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel