Ignat, 20 decembrie. Ce se rostește după sacrificarea porcului. Femeile nu au voie să participe

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Cu cinci zile înainte de sărbătoarea Crăciunului, este zarvă mare în casele românilor. În mediul rural, are loc evenimentul cunoscut sub numele de Ignat, zi în care porcul crescut în gospodărie este sacrificat pentru masa festivă de Crăciun.

Conform tradiției populare, data de 20 decembrie este denumită și "Ignatul porcilor", marcată de sacrificarea porcului pentru masa de sărbătoare, care reamintește de vechile jertfe animale practicate în trecut de diverse culturi, în momentele de tranziție între ani sau anotimpuri. Jertfa simbolizează sfârșitul anului încheiat și începutul unei noi vieți, simbolizând sosirea noului an.

Se crede că, în noaptea de Ignat, porcii ar avea viziuni care le-ar indica dacă vor fi sau nu sacrificați, moment care nu poate începe înainte de ivirea zorilor și trebuie finalizat înainte de apusul soarelui. Această tradiție este respectată și în prezent. Gospodarii se pregătesc cu câteva cuțite bine ascuțite, butelii de gaz sau paie pentru pârlitul pielii, vase pentru depozitarea cărnii, slăninii și a șoriciului.

Responsabilitatea tăierii porcului revine bărbaților, care trebuie să fie oameni curați din punct de vedere moral. Unele regiuni obișnuiesc să sfințească gospodăria înainte de a efectua sacrificiul. Femeilor nu li se permite să participe la acest act nici măcar pentru a servi băutură bărbaților, deoarece, simțind milă față de animal, acesta nu ar muri conform tradiției. Rolul femeilor începe odată ce carnea de porc ajunge în bucătărie, pentru a fi pregătită.

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

"Carnea ta să fie carne aurie"

După sacrificare, se rostește: "Carnea ta să fie carne aurie". Pielea porcului este apoi pârlită pe primele paie secerate în timpul verii, puse deoparte special pentru această ocazie. În timp ce focul arde, se adaugă ramuri de lemn de câinesc și de iasomie pentru a oferi un aromat șoriciului.

La sate, după pârlirea porcului, să pune un țol pe el, iar cei mici se urcă pe acesta. În același moment, bășica porcului este îndepărtată și în ea sunt puse grăunțe pentru a se usca. Se spune că zgomotul produs de bășică indică nivelul de veselie și bucurie care va domni în casa respectivă.

La finalul ritualului, urmează "pomana porcului", responsabilitatea fiind preluată de către femei.

Vezi și: Sarmale ca în Ardeal. Vei cere și a doua porție, dacă le vei gusta! Rețeta pentru masa de Crăciun

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel