Hipersomnia: simptome, cauze și tratamente

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Somnolența excesivă ar putea fi un semn al unei afecțiuni cunoscute sub numele de hipersomnie.

Somnul este esențial pentru sănătatea unei persoane dar când somnul nu ameliorează epuizarea, ar putea fi un semn de hipersomnie. 

Hipersomnia este o afecțiune cronică caracterizată prin episoade de somnolență excesivă în timpul zilei sau somn prelungit pe timp de noapte (peste 11 ore), conform Institutului Național de Tulburări Neurologice și AVC.

Nu se știe cu exactitate câți oameni suferă de somnolență excesivă, dar dr. Abhinav Sing, directorul medical al Indiana Sleep Center, a declarat pentru Live Science că hipersomnia pare a fi o afecțiune relativ comună, care afectează între 10% și 20% dintre adulții din întreaga lume.

Persoanelor cu hipersomnie le este greu să se trezească și simt nevoia continuă să tragă un pui de somn pe parcursul zilei. În plus, somnul nu tinde să amelioreze sentimentele de epuizare și somnolență. Oamenii cu această afecțiune pot dormi timp de 11 ore noaptea, dar cu toate acestea, se simt în continuare obosiți în timpul zilei.

Simptome 

- Anxietate

- Iritabilitate

- Niveluri scăzute de energie

- Nelinişte

- Vorbire lentă

- Pierderea poftei de mâncare

- Halucinații

- Probleme de memorie

Tratament 

Tratamentul pentru hipersomnie depinde de cauza tulburării. Tratamentul poate implica opțiuni non-medicamentoase. ”Pentru hipersomniile primare, somnurile scurte împreună cu o cantitate medie de cofeină pot ajuta la creșterea stării de veghe”, a spus Singh. 

Pacienții cu hipersomnie sunt adesea sfătuiți să își modifice stilul de viață în moduri care să reducă la minimum orice întrerupere a ciclului lor de somn. Li se poate cere să evite munca de noapte sau să-și reducă consumul de alcool. 

Menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă sănătoasă și echilibrată, meditarea și practicarea yoga sunt alte modalități de a face față somnolenței excesive în timpul zilei.

Potrivit Sfaturi medicale, stimulentele sunt cele mai prescrise pastile pentru stările de somnolență. Printre exemple se numără:

- amfetamina
- metilfenidatul
- modafinil

Exista și alte medicamente care pot trata hipersomnia. Printre acestea se numără: clonidina, levodopa, bromocriptina, antidepresivele și inhibitori de monoaminooxidază (IMAO).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel