George Banu va susține o prelegere cu ocazia premierei spectacolului „Rosmersholm”

Cu ocazia premierei spectacolului Rosmersholm teoreticianul de teatru George Banu va susține miercuri, 29 martie de la ora 12 în foyerul de la etaj al Teatrului Maghiar de Stat Cluj o prelegere intitulată Rosmersholm de Ibsen în regia lui Aureliu Manea – piatră de hotar a teatrului românesc.

La sfârșitul studiilor, în 1968, Aureliu Manea semnează la teatrul din Sibiu un spectacol esențial pentru avangarda epocii, căci el pune în scenă piesa lui Ibsen din perspectiva experimentală a lui Grotowski și a Teatrului Laborator din Wroclaw.

Manea asumă și afirmă această influență. Radicalitatea spectacolului îi dă o dimensiune de manifest pe care îl salută și îl apără entuziaștii Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, George Banu

(w670)

Acest spectacol s-a impus ca o piatră de hotar ce a marcat totodată nașterea unui regizor unic și ruptura cu estetica oficial formulată. Rosmersholm, spectacol polemic, spectacol referință, se va afirma în contextul unei epoci de „libertate” ale cărei limite au fost extinse atunci grație lui Manea și a partizanilor săi. 

Cu ocazia noului Rosmersholm în regia lui Andriy Zholdak la Teatrul Maghiar de Stat Cluj George Banu prezintă „evenimentul” al cărui martor și apărător a fost. Evocare a luptelor de atunci și omagiu artistului care a dispărut.  

La discuție va participa și regizorul Andriy Zholdak. Intrarea este liberă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel