EXCLUSIV  Florin Piersic, la ATI după o infecție la genunchi. Cauzele și tratamentul artritei septice

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Celebrul actor Florin Piersic se află internat la Institutul Inimii din Cluj, în secția de Terapie Intensivă, după ce au apărut probleme cu stimulatorul cardiac. În urmă cu câteva zile, Piersic suferise o intervenție chirurgicală, la Spitalul Militar din Cluj, pentru tratarea unei infecții a genunchiului.

Care ar putea fi cauzele infectării genunchiului și cum poate influența inima, i-am întrebat pe prof. dr. Gheorghe Popescu, ortoped la Spitalul de Urgență București, și pe dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic Sanador.

”Artita genunchiului, o infecție localizată în această articulație, poate avea mai multe cauze. Germenul ajunge în articulație fie pe cale hematogenă, fie în urma unei înțepături sau a unor alte leziuni la nivelul genunchiului.

Cazurile în care germenul trece în sânge, într-o infecție dentară sau urinară, și odată ajuns în circulație ”împușcă” articulația, dezvoltând o artrită septică, sunt relativ rare.

Intervenția chirurgicală are ca scop evacuarea și drenarea articulației, după care urmează tratamentul cu antibiotice. De asemenea, se imobilizează articulația, se pune în repaos până la vindecare. Genunchiul se poate infecta și în urma injecțiilor cu substanțe să le spun de lubrefiere, care se introduc în articulație pentru atenuarea simptomelor de artroză. Și aceste cazuri sunt rare, riscul de infectare a articulației e foarte mic dacă se respectă regulile de administrare, dar nu putem spune că e inexistent. Dacă apare, însă, o artrită septică, o infecție la genunchi și se ajunge la septicemie, cu febră și frisoane, ritmul cardiac crește, apare tahicardia, iar în cazul persoanelor cu stimulator cardiac poate fi necesară o intervenție a cardiologului”, a răspuns prof. dr. Gheorghe Popescu.

”Artrita septică debutează rar pe un genunchi, să spunem așa, neatins, dar proteza se mai poate infecta, pe cale hematogenă, de la o altă sursă din corp: un abces dentar sau o infecție urinară, a spus dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic Sanador. Este vorba despre o infecție protetică tardivă, apărută la o mare distanță de momentul intervenției chirurgicale de montare a protezei. Într-un moment când apărarea imunitară e mai slabă, după o gripă, de exemplu, germenul care a diseminat în circulație, această embolizare septică, se cantonează pe proteză și generează o infecție, care trebuie rezolvată chirurgical și cu antibioterapie”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel