EXCLUSIV  Fără penali în funcții publice. Borza arată ce le-a scăpat USR-iștilor - efect bombă

Justiție
Justiție

„Perpetuarea interdicției de a ocupa o demnitate publică aleasă este neconstituțională”, a declarat Remus Borza, în contextul deciziei luate de CCR privind inițiativa „Fără penali în funcții publice”. În opinia deputatului, altele ar trebui să fie temele promovate pe agenda publică.

„Curtea Constituțională a României a hotărât că inițiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, intitulată „Fără penali în funcții publice", pentru care USR a strâns peste un milion de semnături, este constituțională. Această propunere de revizuire a Constituției vizează doar funcțiile alese. Per a contrario, înseamnă că cei care au fost condamnați penal pentru corupție pot să acceadă și să dețină o funcție publică numită. Adică pot să fie miniștri, șefi de autorități, agenții și instituții ale statului! Evident, vorbim de o discriminare și o neconstituționalitate în fond, câtă vreme Constituția garantează drepturi egale pentru toți cetățenii și statuează că nimeni nu este mai presus de lege. Până la urmă, voința suverană a poporului este mai tare decât decizia arbitrară a unui judecător care nu de puține ori a fost în situația de a condamna un nevinovat.

Omul se naște inclusiv cu dreptul de a alege și de fi ales. Perpetuarea interdicției de a ocupa o demnitate publică aleasă este neconstituțională. Înțeleg că o atare demnitate, fie ea aleasă sau numită, să nu o ocupi pe perioada executării pedepsei sau pe perioada suspendării condiționate a pedepsei, dar nu poți prelungi interdicția peste această limită decât cu încălcarea gravă a Constituției, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, a Convenției Europene a Drepturilor Omului și a altor acte, pacte și tratate internaționale la care România este parte. Vorbim, în fond, de amputarea unor drepturi civice inalienabile. Societatea poate convențional și doar temporar să restrângă aceste drepturi. Ulterior, intervine reabilitarea de drept, care șterge din cazier fapta și răspunderea penală", a spus Remus Borza la DCNews.

„Adevăratele preocupări și priorități ale românilor”

„În loc să vorbim de proiecte de ţară, strategii, politici în domeniul social, domeniul economic, în ceea ce priveşte reforma sănătăţii, învăţământului, infrastructurii, vorbim doar despre justiție, cătușe și abuzuri. Risipim energii pe nişte lucruri fără substanţă, pe nişte chestiuni absolut sterile", a spus Remus Borza, adăugând ulterior: „Justiția e marea îngrijorare și apăsare a celor 7 milioane de români care trăiesc în sărăcie sau în risc de excluziune socială? A celor 4 milioane de români care au fost nevoiți să ia calea exilului, să-și lase părinții și copiii, să îndure umilințe și privațiuni departe de casă, a românilor care mor cu zile în spitalele patriei?! România se află pe primul loc la mortalitatea infantilă, la mortalitatea cauzată de incidența bolilor cardiovasculare. România e numărul 1 în Europa la mortalitatea cauzată de infecțiile nosocomiale și intraspitalicești și la mortalitatea cauzată de malpraxis sau culpa medicală. Este campioană europeană și la mortalitate cauzată de accidentele rutiere din cauza infrastructurii precare. România, o țară în secolul XXI, care în aceste luni asigură președinția Consiliului Uniunii Europene, are 10.000 km de drumuri de pământ. Acestea sunt adevăratele preocupări și priorități ale românilor", a spus deputatul Remus Borza.

VEZI ȘI: Borza scoate Constituția. Analiza de care se tem Iohannis, Cioloș și comisarii europeni care au îngenunchiat România

Remus Borza, interviu DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel