Expoziţia "Maria a României" - vernisată la Reims. Principesa Margareta: Regina Maria, un exemplu a ceea ce înseamnă forţa delicată

Regina Maria
Regina Maria

Expoziţia "Maria a României: Regină şi artistă" a fost vernisată, luni, la Palais du Tau, din Reims, în prezenţa Custodelui Coroanei române, Margareta, care a descris-o pe suverană drept "un exemplu preţios" a ceea ce înseamnă "forţă delicată". 

Vernisajul a fost cuprins în vizita Custodelui Coroanei, alături de principele Radu, în Franţa, ce se desfăşoară până vineri, la 100 de ani de la vizita istorică a reginei Maria în această ţară. Custodele Coroanei a vorbit despre legătura dintre familia regală şi istoria României. "Casa regală română este, istoric vorbind, o instituţie foarte tânără. Nu cuprinde decât cinci generaţii, inclusiv a noastră. De fapt, Coroana română a fost contemporană cu istoria noastră modernă", a punctat Custodele Coroanei. 

Totodată, ea a subliniat că "societatea română de azi consideră Coroana drept un catalizator în procesul de democratizare şi emancipare a ţării". Custodele Coroanei a spus că românii îi consideră, în prezent, pe regele Ferdinand şi pe regina Maria drept "părinţii istoriei lor moderne". "Şi românii din Republica Moldova au acelaşi sentiment", a punctat ea. 

"O personalitate complexă, o femeie fascinantă şi curajoasă"



Custodele Coroanei, Margareta, a descris-o pe suverană drept o "personalitate complexă, o femeie fascinantă şi curajoasă". "Eforturile sale umanitare şi diplomatice în serviciul ţării noastre în timpul Primului Război Mondial, apoi, la Conferinţa de Pace de la Paris au atras recunoştinţa şi afecţiunea lumii întregi", a spus Custodele. 

Ea a dat exemplu evenimente din viaţa suveranei. "Regina Maria a şocat lumea întreagă la sfârşitul anilor '20, când a călătorit alături de copiii săi în două ţări musulmane: Republica Turcia şi Sultanatul Marocului. În 1926, a 'cucerit' Statele Unite ale Americii cu personalitatea sa şi competenţa ei politică. Trei sute de mii de newyorkezi au umplut străzile Manhattanului pentru a o saluta. Ea a adresat liderilor economici din SUA îndemnul neobişnuit: 'Oameni de afaceri ai Statelor Unite, veniţi să investiţi în ţara mea'", a povestit Custodele Coroanei. 


Regina Maria a fost "o ambasadoare împlinită şi un model pentru femeile din toate mediile sociale", a punctat Custodele Coroanei



"Regina Maria a patronat Crucea Roşie Română şi a lucrat în mod remarcabil ca infirmieră în cel de-al Doilea Război Mondial. Era omniprezentă în tranşee, în vizitele de pe front, printre bolnavi şi răniţi. Nu se temea nici de gloanţe, nici de bombe şi nu avea frică de murdărie sau boală", a spus aceasta. Totodată, a amintit Custodele Coroanei, după Primul Război Mondial, la Conferinţa de Pace de la Versailles, regina Maria "s-a folosit de inteligenţa şi farmecul pe care le avea, pentru a obţine pentru ţara sa, România, idealul cel mai drag: unitatea naţională". 

"Raportul trimis la Bucureşti, în 1917, de un corespondent francez, nota: 'Nu există decât un bărbat în România, iar acela este Regina'", a amintit ea. Totodată, a evidenţiat Custodele Coroanei, "pentru societatea europeană contemporană, regina Maria este un exemplu preţios de forţă delicată, în termenii de azi". Potrivit ei, suverana "a exercitat o influenţă majoră într-o ţară europeană, la începuturile modernizării sale". 



"În prezent, românii se îndreaptă către Coroană cu respect, admiraţie şi speranţă. Casa regală este în topul sondajelor de opinie ce măsoară încrederea, admiraţia şi afecţiunea naţionale. Noi vom continua angajamentul reginei Maria, bazat pe puterea exemplului personal, iubirea de ţară şi loialitatea sa neîntreruptă", a afirmat Custodele Coroanei. 


Remarcând că expoziţia este cuprinsă în Sezonul Franţa-România, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a spus că despre regina Maria "se poate vorbi sezoane întregi". "Mama răniţilor, regină-soldat, soacră a Balcanilor, mare prietenă a Balcanilor, îndrăgostită de ţara sa adoptivă, excelent diplomat, artist împlinit, sprijin generos, creativă, neobosită, sursă de inspiraţie şi alinare, expresie pură a abnegaţiei" - astfel a descris-o diplomatul pe suverană. 

Expoziţia va fi deschisă până pe 28 iulie



Expoziţia va fi deschisă, la Reims, până pe 28 iulie şi este cuprinsă în Sezonul România-Franţa. În cadrul expoziţiei "Maria a României: Regină şi artistă" sunt cuprinse obiecte precum portretul reginei Maria, de Philip de Laszlo, coroana şi mantia de încoronare ale acesteia, un portret al reginei Victoria, din arhiva personală a suveranei şi relicvariul în care a fost depusă inima reginei Maria. 

Anterior, Custodele Coroanei, Margareta, a fost primită la Ministerul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, unde a făcut un tur al palatului. În Salon de l'Horloge, Custodelui Coroanei i s-a amintit că regina Maria a fost în acea încăpere în urmă cu 100 de ani. De asemenea, Custodele Coroanei a fost primită la Palatul Elysee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel