“EUROPIUM”, o reflecţie pe marginea valorilor lumii occidentale în dansul contemporan

Teatrul Odeon vă invită în 15 martie, la ora 19.00, la spectacolul de dans contemporan Europium, produs de Centrul Cultural „Onasis” din Atena și RootlessRoot în coprodrucţie cu Centrul de Dans JoJo-Oulu.

Proiectul Europium este inițiat și susținut de Grecia și Slovacia și își propune o reflecție pe marginea valorilor lumii occidentale, fiind totodată o căutare a trăsăturilor definitorii pentru identitatea „Europei” de astăzi. Spectacolul este inclus în cadrul Festivalului LIKE organizat de Centrul Național al Dansului.

Producătorii mărturisesc că “Proiectul este rezultatul reflecțiilor noastre asupra «lumii occidentale» și a «culturii»  sale. Deși provenim din țări diferite, Grecia și Slovacia, originile noastre europene, în ciuda contrastelor, rămân comune. Totodată, ne-am luat libertatea de a ne dezvălui identitatea și de a oferi un cadru artistic modern prin prisma propriilor gânduri, întrucât considerăm că aceasta este singura cale spre diversitate, iar diversitatea este un semn de sănătate.

Adesea, așa cum am putut observa, publicul îndrăgește spectacolele «curate», «lustruite» și clar construite. Noi credem însă că lucrurile stau un pic diferit în lumea în care ne străduim să supraviețuim, în care trăim și ne dezvoltăm. Așa că, în timp ce lucram și repetam pentru Europium, am citit numeroase legende și mituri despre originile culturii europene. Povestea Plutei Meduzei, cu teribila ei înlănțuire de evenimente, ne-a părut, până azi, a fi cea mai edificatoare narațiune despre Europa. La început, nu am avut de gând să ne concentrăm asupra acestui episod, dar atâtea evenimente importante s-au întâmplat între timp, încât n-am mai putut s-o ignorăm. În plus, unul dintre elementele noastre preferate este lemnul. Așa că am ne-am apucat să construim o plută.

 (w670)

Am considerat că în miezul a ceea ce numim natura culturii noastre rezidă problema definirii valorilor societății în care trăim și a mecanismelor de răspândire, de protejare și de impunere a acestora. Iar această problemă este strâns legată de altele, esențiale: cum se cade să trăim și să murim, ce este și ce nu este important pentru noi, ca grup și indivizi, ce înseamnă să reușești sau să eșuezi, cine sau ce ne amenință valorile și cum îi facem față”.

Titlul spectacolului a fost inspirat de EU63 – Europium, un element chimic fără un rol biologic semnificativ, care este instabil și se descopune cu ușurință. Iar aceste trăsături ale lui sunt grăitoare pentru situația din Europa zilelor noastre.

Concept și coregrafie: Rootlessroot – Linda Kapetanea & Jozef Frucek

Concept vizual și decor: Jozef Frucek

Muzică:Vassilis Mantzoukis. Text: Martin Kubran.

Sunet: Christos Parapagkidis. Light Design: Sofia Alexiadou

Costume: Isabelle Lhoas. Creație și interpretare: Manuel Ronda, Jacob Ingram-Dodd, Konstantina Efthymiadou, Paul Blackman, Linda Kapetanea

Organizatori: Fundația Culturală Greacă și Centrul Ceh

Parteneri: Teatrul Odeon și Centrul Național al Dansului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel