Europa, zi istorică în cursa pentru planeta Marte

Marte
Marte
Unul dintre evenimentele spațiale majore ale lui 2016 se apropie. Satelitul ruso-european TGO (Trace Gas Orbiter), ce are la bord robotul Schiaparelli, va ajunge pe 19 octombrie pe orbita planetei Marte. Cele doua fac parte din prima faza a proiectului ExoMars, anunță Space Aliance.
 
Pana acum misiunea a fost un succes, in afara unui incident la lansare, totul decurgand perfect. Cele cateva luni petrecute in spatiu de satelit au constituit faza de transfer, calatoria de la Pamant la Marte. Traiectoria in care satelitul a fost pus dupa lansare a trebuit corectata. Doua manevre de anvergura au fost executate in iulie si august, ambele reusite, asa cum au aratat masuratorile ulterioare.
 
Ce urmeaza? Pe 3 si 7 octombrie au fost incarcate comenzile care vor trebui sa ghideze viitoarele actiuni ale robotului Schiaparelli. Prima incercare de separare a lui de sonda mama este programata pentru 16 octombrie, insa daca ea nu este reusita, o a doua incercare mai este posibila. Daca si aceasta esueaza si Schiaparelli ramane atasat, TGO va abandona incercarea de a intra in orbita in jurul lui Marte si isi va continua drumul trecand pe langa planeta si intrand intr-o orbita heliocentrica, urmand sa revina dupa doi ani.
 
Insa daca totul va decurge corect, 19 octombrie va fi o zi cu dubla semnificatie: TGO va incerca intrarea in orbita martiana, in timp ce Schiaparelli va strabate atmosfera si va ajunge la sol, acolo unde va opera cateva zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel