EXCLUSIV  Efectele ascunse ale depresiei la vârstnici. Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, semnal de alarmă și un „adevărat balsam” împotriva depresiei / Video

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, continuatorul Anei Aslan la Institutul de geriatrie gerontologie de la Universitatea „Carol Davila“, a vorbit despre simptomele depresiei la vârstnici și relația bunici - nepoți.

Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical al Institutului „Ana Aslan“ și șeful disciplinei de geriatrie gerontologie de la Universitatea „Carol Davila“, a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre simptomele ascunse ale depresiei în cazul vârstnicilor:

„În problemele ce țin de stres, depresia este cea mai importantă. Depresia este mai frecventă decât de imaginăm și e sub-diagnosticată, mai ales la vârstnici. La ei, depresia nu se manifestă cu tristețe și supărare, ca la generațiile mai tinere, ci relatează niște simptome organice. Ei nu spun: Sunt trist! / Sunt supărat! ci spun: Mă doare capul! / Am amețeli! Mă dor oasele! Noi le numim somatizări ale depresiei, adică niște simptome legate de organe, dar care, de fapt, nu sunt afectate. Ele sunt și un pretext pentru a-și restrânge foarte mult activitatea. Ei văd că devin mai apatici și nu mai ies din casă, nu-și mai vizitează prietenii.

O familie extinsă, cu relații frecvente între diverșii membri, indiferent de generație, cu atât mai benefice relațiile cu cât generațiile sunt mai depărtate sunt benefice. De exemplu, în relațiile dintre bunici și nepoți, relația reprezintă un adevărat balsam interacțiunea cu niște copii mici, dar și invers. Sunt multe motive, nu neapărat datorită faptului că li se îndeplinesc toate dorințele. Ideea unei diete care să-ți asigure o supraviețuire îndelungată nu e suficientă.“, a spus medicul.

Cămine pentru vârstnici în apropierea grădinițelor

„S-au făcut niște studii concrete și s-au construit cămine pentru vârstnici aproape de grădinițe. În pauze, copiii de 3-4 ani interacționau foarte bine cu vârstnicii și s-a văzut că starea generală de sănătate a vârstnicilor era mult mai bună, inclusiv sănătatea psihică a acestor vârstnici.

Această abordare non-farmacologică este mult mai importantă decât medicamentele în sine. Prima armă împotriva unei afecțiuni pentru vârstnici, inclusiv pentru aceste depresii, sunt abordările non-farmacologice,c are de multe ori au efecte pozitive foarte bine. Apelarea la un psiholog, interacțiunile frecvente cu membrii familiei etc. Ele asigură sprijinul moral pentru persoane de orice vârstă, indiferent de generație“, a mai spus Gabriel Ioan Prada.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel