Echipament militar roman, expus în premieră la Festivalul Apulum

Mai multe piese care au făcut parte din echipamentul unor legionari romani, intrate de curând în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, pot fi văzute într-o expoziţie care a deschis, vineri seara, Festivalul Roman Apulum, manifestare ajunsă la cea de-a VI-a ediţie.

„Milites, ad armae compone!" este o expoziţie care prezintă publicului o selecţie de piese confecţionate din metal, care au făcut parte din echipamentul unor legionari romani. Cea mai mare parte dintre obiecte au intrat de curând în patrimoniul muzeului albaiulian şi sunt pentru prima dată expuse, au menţionat organizatorii manifestării.

Arme și armuri antice

Între piese se remarcă diferite tipuri de spade, printre care celebrul gladius, căştile militare romane (galea), fragmente de lorica segmentata (armura), o manica (apărătoare de braţ). Sunt expuse, de asemenea, unelte (dolabra, topoare) folosite de legionari la construcţia de castre, drumuri, dar şi pentru activităţi agricole (seceră), aşa cum sunt prezentate pe basoreliefurile Columnei lui Traian.

Obiecte de uz cotidian

Totodată, sunt expuse şi obiecte cu o utilitate personală, precum cuţite, brice şi un amnar pentru aprinderea focului. Vitrinele cu obiecte sunt dublate de panouri explicative ilustrate cu scene de pe Columna lui Traian şi reconstituiri grafice care pot oferi o imagine de ansamblu a utilităţii pieselor prezentate.

Festivalul Roman Apulum

Expoziţia deschide seria de evenimente din cadrul Festivalului Roman Apulum, manifestare organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia şi MNU Alba Iulia, cu sprijinul Asociaţiei Culturale pentru Istorie Vie Alba Iulia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel