Prof. Dr. Roxana Șirli, gastroenterolog, a prezentat informații vitale despre Hepatita Delta.
DC News, DC News TV și DC Medical au organizat o sesiune de interviuri despre "Hepatita Delta - diagnostic, tratament și perspective. Expertiza medicilor despre această afecțiune". În cadrul interviurilor au participat mai mulți medici, inclusiv Roxana Șirli, gastroenterolog.
"Primul lucru ar fi să nu ignore niciodată un sindrom citolitic. În momentul în care un pacient are transaminaze crescute, trebuie să-i intre în reflex căutarea virusurilor hepatitice. Este foarte ușor să pui citoliza pe seama încărcării grase, dar și asta este o problemă și trebuie investigată. Trebuie să ne intre în reflex să căutăm virusul B, virusul C și, dacă virusul B este pozitiv, obligatoriu trebuie să căutăm și Delta", a afirmat Roxana Șirli.
"Nu este un test complicat. Este o analiză de sânge obișnuită, însă din păcate, spre deosebire de determinarea antigenului HBs și a anticorpilor anti-HCV, nu este acoperită de Casa de Asigurări. Probabil de aici și un număr mai scăzut de pacienți care sunt testați, pentru că pacientul trebuie să plătească din buzunarul propriu această analiză. Nu este extraordinar de scumpă, cred că 30-40 de lei, dar unii pacienți nu pot să-și permită acest lucru, din păcate. Chiar în rândul acestor pacienți infecțiile virale și hepatitele virale sunt cele mai frecvente", a susținut medicul.
"Infecția cu virusul B și Delta este cea mai severă formă de hepatopatie cronică. Evoluția spre fibroză, spre ciroză, este aproape regulă, mai ales dacă infecția cu virusul Delta este suprapusă la un pacient care are deja hepatită cronică B. Evoluția este mai rapidă, fibroza este mai severă și, la fel, bineînțeles, nu numai spre ciroză, ci spre complicațiile acestora. Avem date publicate care arată că la 10-15, chiar 20% din pacienți, această evoluție spre ciroză este foarte rapidă, de ordinul anilor. Dacă într-o ciroză cu virus B, cu virus C, mono-infecție, evoluția de la ficat normal la ciroză hepatică este undeva la 20-30 de ani, în hepatita Delta, această evoluție este mult mai rapidă, de sub 10 ani", a declarat Roxana Șirli.
"Să urmărești, să tratezi un pacient cu ciroză costă foarte mult, pe când tratamentul, chiar dacă în momentul de față nu avem tratamente atât de spectaculoase ca și în cazul hepatitei. Să ne gândim numai la numărul de ani pe care pacientul îl câștigă, la faptul că acest pacient rămâne productiv pentru familie, pentru societate și nu este un invalid, că practic un pacient cu ciroză hepatică decompensată este un invalid la vârstă tânără", a relatat gastroenterologul.
"Pe deoparte, soluția transplantului este costisitoare, dar pe de altă parte, din păcate, în România numărul de transplanturi hepatice care se fac este mult prea mic față de necesar. În Timișoara, avem peste 1200 de pacienți cu ciroză hepatică în evidență, care mai devreme sau mai târziu vor ajunge la insuficiență hepatică. Când te gândești că în România nu cred se fac mai mult de 300 de transplanturi într-un an, vă dați seama care este raportul dintre necesarul de organe și numărul de organe disponibile," a spus medicul.
"Îmi e greu să vă dau cifra exactă, însă ce vă pot spune este că, într-un studiu care este acum în curs de publicare, care a fost desfășurat sub coordonarea doamnei profesor Gheorghe, s-a făcut un screening al pacienților cu virus B care sunt în evidență în clinicile de gastroenterologie din țară. Dintre aceștia, 33% erau cu coinfecție Delta. O proporție foarte mare. În ceea ce privește prevalența generală a virusului B în România, este undeva în jur de 3% din populație. Nu toate formele sunt replicative, deci nu toate formele sunt hepatite cronice, dar e un număr mare de pacienți cu hepatita Delta", a spus Roxana Șirli, medic gastroenterolog.
Vezi mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu