Domeniul unde Spania poate fi un model pentru România: Record la transplanturi. În ce constă succesul spaniolilor

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Miercuri, ministrul Sănătății din Spania, Monica Garcia, a anunțat că țara a efectuat un număr record de transplanturi de organe anul trecut, realizând un total de 5,851 de astfel de proceduri, înregistrând o creștere de 9% față de anul 2022, transmite Reuters.

 

Cu un donator din patru, în Uniunea Europeană, și 5% din toți donatorii la nivel mondial, Spania, cu o populație de 48 de milioane, se află în fruntea lumii în ceea ce privește transplanturile de organe de peste trei decenii.

Spania este în frunte din diverse motive, precum existența unui coordonator de transplant în spitale, de obicei un profesionist în terapie intensivă, iar mai nou și-a îmbunătățit, de asemenea, expertiza în prelevarea de organe în asistolie (de la persoane aflate la sfârşitul vieţii cardiace).

Garcia a declarat că Spania este singura țară care efectuează toate tipurile de transplanturi de la donatori în asistolie.

Spania are cea mai ridicată activitate de donare la nivel mondial, cu o rată de 48.9 donatori la un milion de locuitori în 2023, a spus ministrul. Statele Unite, pentru care datele din 2023 nu sunt încă disponibile, au înregistrat 44.5 donatori la un milion de locuitori în 2022.

Foto: Pexels

În ceea ce privește activitatea de transplant, Statele Unite conduc cu 130.7 transplanturi la un milion în 2022, în timp ce Spania a raportat 122.1 la un milion în 2023.

În 2022, un bebeluş spaniol a primit o grefă de intestin printr-o procedură realizată în premieră mondială.

O fetiţă de 13 luni a primit într-o clinică din Madrid prima grefă de intestin care a fost prelevată vreodată la nivel mondial, de la o persoană aflată la sfârşitul vieţii sale cardiace.

Medicii de la Spitalul La Paz au reuşit să transplanteze "prima grefă de intestin din lume după o donare realizată în asistolie", stare de insuficienţă cardiovasculară totală.

Donarea de organe în asistolie se practică în cazul pacienţilor aflaţi la sfârşitul vieţii. Această tehnică permite, "după certificarea decesului, ca organele să poată fi conservate cu perfuzii de sânge oxigenat", au explicat reprezentanţii Autorităţii pentru sănătate din regiunea Madrid.

Dar, până la această premieră, tehnica "nu a fost niciodată utilizată pentru un intestin, întrucât s-a considerat că ea nu era validă pentru acest organ" şi "în pofida decesului a 30% dintre pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare", a precizat agenţia spaniolă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel