DNSC, semnal de alarmă: Atenţie la ştirile false, pe site-uri care copiază identitatea vizuală a unor instituţii de presă

Fotografie de la Joshua Miranda, Pexels
Fotografie de la Joshua Miranda, Pexels

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu ştirile false apărute online şi care copiază identitatea vizuală a unor instituţii de presă din România.


"Atenţie la ştirile false apărute online, pe site-uri care copiază identitatea vizuală a unor instituţii de presă din România! Încă din 2020, echipa DNSC (CERT-RO la acea vreme) a scris despre acest tip de înşelăciune online, prin care atacatorii promovează scam-uri cu false oportunităţi rapide de a obţine o importantă sumă de bani, într-un timp foarte scurt. Şi de această dată, textul în limba română este unul precis construit. În realitate, folosindu-se de mirajul câştigului rapid, atacatorii redirecţionează potenţialele victime către site-uri de phishing, site-uri clonă care arată similar cu cele oficiale ale unor companii sau chiar organizaţii media din România. Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă utilizatorii creduli cad în capcana atacatorilor şi furnizează informaţii sensibile", atenţionează DNSC pe pagina proprie de Facebook.

Reprezentanţii DNSC subliniază că, pentru început, atacatorii colectează date personale - nume, prenume, adresa de e-mail şi număr de telefon şi, ulterior, cel mai probabil, utilizatorii care au introdus date pe astfel de pagini de phishing vor fi contactaţi pe mail sau telefonic pentru false oportunităţi de investiţii. Prin acest ultim pas, infractorii vor încerca să vă fure datele de card sau să determine utilizatorii să facă o plată din contul lor.

Astfel, specialiştii în securitate cibernetică recomandă: analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online; verificaţi mereu sursa informaţiei, a mesajului primit, precum şi adresa site-urilor pe care le vizitaţi, înainte de a acţiona; evitaţi accesarea link-urilor din mesajele nesolicitate, fără a le verifica cu o soluţie de securitate; atenţie la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceţi anumite acţiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi.

Pentru a antrena utilizatorii din România să evite cele mai întâlnite ameninţări de pe net, DNSC, Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor, alături de parteneri din sectorul privat, au lansat site-ul www.sigurantaonline.ro, un instrument util pentru îmbunătăţirea frecventă a reflexelor de securitate în online, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel