Directoarea ”Cinșpe comisii” a încasat de două ori salariul lui Nicușor Dan ca să decapiteze teatrele din București

Teatrul Metropolis, condiții casting audiții
Teatrul Metropolis, condiții casting audiții

Fanii lui Arșinel s-au supărat degeaba pe Nicușor Dan. Îndepărtarea marelui actor de la Teatrul de Revistă este parte dintr-o operațiune mai amplă, în spatele căreia se află o profesoară de liceu, ajunsă prin jocul politic directoare la Cultură, Învățământ și…Turism.

Miza o reprezintă controlul teatrelor subordonate Primăriei Generale, pe de o parte, și dirijarea fondurilor pe care acestea le primeau către ong-uri, susținută de consilierii USR, pe de alta.

Șefa Direcției Cultură din Primărie, Liliana Maria Toderiuc-Fedorca, este profesoară de matematică. A fost membră ALDE, a trecut la PNL, a obținut postul și acum pare că aplică politica USR/ONG.

Ca orice profesor de matematică, dna Fedorca se pricepe la teatru și ca urmare, a intrat nu în una, nu în două, ci în 13 comisii care evaluează activitatea directorilor teatrelor bucureștene. De fapt, vor fi 15 comisii, în final, deci doamna Fedorca va încasa de cinsprezece ori o zecime din salariul primarului general, adică 22.650 de lei, pe lângă salariul său de director.

Suma este nesemnificativă, însă, comparativ cu bugetul teatrelor pe care vrea să le controleze, schimbând managerii cu unii numiți de domnia sa. Dar, înainte de a-i putea numi, trebuie să-i îndepărteze pe cei aflați în funcție. Evaluarea managerilor, care ar fi trebuit să se realizeze, de fapt, în 2021, este un bun prilej de a rezolva problema, cu condiția ca notele să fie mici. Sau măcar mediile, căci majoritatea membrilor selectați să facă parte din comisii sunt tineri actori, fără experiență de management teatral, la fel ca doamna Fedorca. Legea prevede că evaluatorii trebuie să fie specialiști, dar nu precizează că ar trebui să fie specialiști pe aceeași funcție, așa că la selecție s-a aplicat o singură condiție: să fie actori!Cum s-ar spune, angajații își evaluează managerul. Procesul nu a fost unul transparent, iar răspunsurile la întrebări întârzie.   

Oricum, regulamentul a fost încălcat din start, chiar de către Direcția de Cultură, care a întârziat mai bine de un an evaluarea.

DC News a trimis aceste întrebări către Liliana Maria Toderiuc-Fedorca, dar nu a primit răspunsurile. În momentul în care le vom avea, le vom publica:

 Știm că, în această perioadă, se fac evaluările directorilor de teatre din București. Din informațiile noastre, ați făcut parte din 13 (sau 15 comisii de evaluare). Indemnizația este 10% din salariul brut al Primarului General Nicușor Dan. Așadar, ne puteți spune cu ce sumă ați fost remunerată pentru că ați făcut parte din aceste comisii de evaluare?

De asemenea, în aceste comisii, legea spunea că trebuie să fie specialiști. Cu toate acestea, nu au fost puși specialiști pe aceeași funcție, adică nu au fost puși alți manageri, ci actori. Întrebarea este cum au fost alese comisiile, cine au fost specialiștii?  

Ne puteți spune ce notă a primit fiecare director de teatru? Știm că au fost diferențe mari între notare în cadrul comisiei. Dorim să ne dați spre consultare raportul de evaluare.

 De ce s-a făcut evaluare în 2022, când regulamentul spunea că evaluarea trebuia făcută în 2021?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel