Urmărește emisiunea live


Dieta cu căpșune ar putea combate boala Alzheimer

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Dieta cu căpșune, mâncate simple sau sub formă de salate sau smoothie-uri, ne-ar putea ajuta să ne protejăm creierul de Alzheimer? Poate că da, conform unui nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea RUSH, din SUA.

Te-ai fi gândit vreodată că banalele căpşune ar putea ţine Alzheimerul la distanţă? Ei bine, cercetătorii de la RUSH au descoperit că un compus bioactiv găsit în căpșune, numit pelargonidin, poate fi asociat cu mai puține "încâlciri neurofibrilare Tau" în creier. Acestea sunt unele dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer, care este cauzată de modificări anormale ale proteinelor acumulate în creier. Studiul a fost publicat în Journal of Alzheimer’s Disease.

Sursă de pelargonidină

„Suspectăm că proprietățile antiinflamatorii ale pelargonidinei pot scădea neuroinflamația generală, ceea ce poate reduce producția de citokine”, a spus dr. Julie Schneider, autoare a studiului. Citokinele sunt proteine produse de celule și pot regla diferite răspunsuri inflamatorii. Inflamația din creier a fost legată de patologia Alzheimer. Datele sugerează că pelargonidina poate proteja creierul îmbătrânit de dezvoltarea patologiei bolii Alzheimer. „În timp ce pelargonidina ar trebui examinată în continuare pentru rolul ei în menținerea sănătății creierului la adulții în vârstă, acest studiu oferă o schimbare simplă pe care oricine o poate face în dietă”, a spus dr. Puja Agarwal, autoare a studiului.

Un studiu pe oameni în vârstă

Cercetătorii de la RUSH s-au uitat la datele pe care le-au obținut dintr-un studiu pe termen lung, în curs de desfășurare, realizat de RADC, Rush Memory and Aging Project (MAP), care a început în 1997, scrie descoperă.ro. Au existat un total de 575 de participanți decedați cu informații complete despre dietă în timpul urmăririi și autopsii ale creierului ce au arătat o vârstă medie de deces de 91,3 ani. Un total de 452 de persoane au fost non-purtători ai genei APOE 4 și un total de 120 de participanți au avut APOE 4, care este cea mai puternică genă a factorului de risc genetic pentru boala Alzheimer. Participanții au fost evaluați cu privire la dietă folosind un chestionar de frecvență alimentară pentru până la aproape 20 de ani de urmărire înainte de deces și evaluare neuropatologică standardizată după deces.

Pe parcursul studiului, fiecare persoană a primit teste anuale standardizate pentru capacitatea cognitivă în cinci domenii: memoria episodică, memoria de lucru, memoria semantică, capacitatea vizuală și viteza perceptivă. MAP include persoane cu vârsta de cel puțin 65 de ani care au fost rezidente în mai multe comunități și unități de locuințe publice pentru seniori din nordul Illinois. Cei care s-au înrolat au fost în mare parte albi, fără demență cunoscută, și toți participanții au fost de acord să se supună evaluărilor clinice anuale în timpul vieții și la o autopsie a creierului după moarte, notează Medical Xpress. Rezultatele au fost aceleași după ce cercetătorii au ajustat pentru alți factori care ar putea afecta memoria și abilitățile de gândire, cum ar fi educația, statutul APOE 4, vitamina E și vitamina C. Asociațiile au fost mai robuste în rândul celor fără demență sau tulburări cognitive ușoare la momentul inițial.

Dieta cu căpșune, boost pentru sănătatea creierului

„Nu am observat același efect la persoanele cu gena APOE 4, care este asociată cu boala Alzheimer, dar asta se poate datora dimensiunii mai mici a eșantionului de indivizi din acest studiu care au avut gena”, a spus Agarwal. „Studiul a fost un studiu observațional și nu dovedește o relație cauzală directă. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege rolul nutriției în boala Alzheimer, dar acest studiu ne dă speranță că putem afla modul în care componentele dietetice specifice, cum ar fi fructele, pot ajuta sănătatea creierului”, a spus Agarwal.

De ce e bine să mănânci căpşune

Se recomandă în afecţiuni renale, reumatism, gută şi în caz de digestie leneşă şi de hipercolesterolemie. În plus, pot fi consumate şi de diabetici. În proporţie de 89%, căpşunile conţin apă, ceea ce înseamnă că sunt alimente ideale în curele de slăbire. În plus, înmagazinează o cantitate destul de ridicată de săruri de potasiu (140 mg%) şi de fosfor (30mg/dl). Totodată, mai conţin calciu, sodiu şi fier şi mici cantităţi de acid salicilic, precum şi principalele microelemente (sulf, siliciu, iod şi brom). În plus, este o sursă bună de  vitamina A, B1 şi B2.Dacă suferi de oxiurază (prezenţa oxiurilor în intestin), mănâncă pe stomacul gol 500 g de căpşuni şi încearcă să sari peste masa de prânz, recomanda prof. dr. Ovidiu Bojor într-un interviu televizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel