Descoperirea făcută de Fisc la firma din România a unui grup austriac. Cum își diminua profitul prin contracte intragrup de zeci de milioane de lei

foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ

ANAF-ul a făcut o descoperire neașteptată la o cunoscută firmă austriacă. 

Vorbim despre binecunoscutul gigant austriac Egger, care, conform presei locale, ar fi fost găsit de ANAF că își diminua profitul prin contracte intragrup. Astfel, contractele intragrup de zeci de milioane de lei erau făcute tocmai pentru a diminua sumele datorate statului român din impozitul pe profit. 

”În urma unui control derulat la firmele din România ale grupului austriac Egger, s-a descoperit că acestea au trecut la cheltuieli deductibile contracte de zeci de milioane de lei semnate cu firme-mamă și firme-soră pentru utilizarea mărcilor Egger și achiziția de mărfuri intragrup. Inspectorii nu au identificat cum a prestat efectiv societatea-mamă din Austria serviciile pe care le-a încasat și au pus la plată Egger România, stabilind impozit și TVA suplimentar de 7,7 milioane de lei. Egger a contestat rezultatele controlului la Curtea de Apel Suceava, dar a pierdut procesul. Recursul se va judeca la Înalta Curte”, scrie reporteris.ro

În urma controalelor făcute la grupul austriac de producție de mobilă, parchete și pardoseli Egger, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași a decis să le oblige la obligaţii fiscale de plată de 3.363.754 lei, reprezentând impozit pe profit stabilit suplimentar şi 4.306.181 lei, reprezentând TVA stabilit suplimentar – în total, circa 7,7 milioane de lei. Perioada verificată a fost octombrie 2013-decembrie 2018. Compania a returnat sumele de bani, dar apoi s-a adresat instanței, iar rezultatul este cel anterior menționat. 

Cum ar fi fost diminuat profitul în grupul austriac

Cea mai mare parte din suma stabilită de Fisc provine din neadmiterea deductibilității unei cheltuieli în valoare de 10.259.579 RON şi a TVA aferentă în cuantum de 2.089.401 RON, înregistrate de societate cu privire la serviciile de licențiere şi de marketing prestate pentru firmele din România de Fritz Egger GmbH & Co Austria în baza unui contract din 2013. Ar fi fost vorba, în fapt, de un contract între firme din același grup, prin care „austriecii” dădeau „românilor”, contra unei taxe, drepturi de proprietate intelectuală constând în mărci, brevete de design şi patente, modele şi aplicații. Cu alte cuvinte, „austriecii” susțineau că dețin un nivel de know-how dobândit prin activitate de cercetare şi dezvoltare, privind materialele din lemn, suprafețele decorative, produse de construcţii, pardoseli, mediul şi emisiile, materiile prime şi eficiența resurselor, tehnologia şi produsele, precum şi fabricarea inteligentă. Pentru a permite sucursalei din România să utilizeze acest know-how, au cerut bani prin „contract și taxă de licență” - 3% din cifra de afaceri generata din produsele vândute către terţi. Sucursala a plătit și, apoi, a înregistrat aceste cheltuieli drept deductibile, adică neimpozabile, arată sursa citată. Fiscul a stabilit că serviciile de licențiere nu ar fi necesare societăţii prin prisma activităţii sale economice, care constă în comercializare de produse. În plus, se pare că nu au fost prezentate documente din care să rezulte că serviciile de licențiere au fost efectiv prestate.

Restul sumei a provenit din neadmiterea ca deducere a cheltuielilor de 10.763.887 RON şi a TVA aferentă de 2.216.780 RON, înregistrate cu privire la achiziţiile de mărfuri de la altă firmă din grup. La acest capitol, inspectorilor Fiscului li s-a părut suspect, printre altele, că firma din România a plătit bani pentru mărfuri cumpărate de la o firmă-soră din Germania fără să aibă la bază un contract încheiat între părţi în acest sens sau că au fost efectuate ajustări de preț la 1 an, 2 ani sau 4 ani de la achiziție. Și-n această situație, judecătorii au dat dreptate Fiscului. 

Egger România a depus recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde primul termen al procesului încă nu a fost stabilit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel